Vanoers.nlAgroZZP’er: wat verandert er

ZZP’er: wat verandert er 

ZPP'er

Zelfstandigen krijgen het bij het nieuwe kabinet zwaarder. Je wordt als ZZP’er onder andere verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten, de zelfstandigenaftrek wordt sneller afgebouwd en wil het kabinet schijnzelfstandigheid beter gaan handhaven.

ZZP’er

Uit het pensioenakkoord is de meest opvallende uitspraak dat zzp’ers, op z’n vroegst vanaf 2024, verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering ofwel AOV moeten gaan afsluiten. Reden hiervan is dat de overlegpartijen van het pensioenakkoord niet willen dat de kosten en risico’s van onverzekerden op de gehele samenleving neerkomen.
Momenteel heeft 20% van de zzp’ers een AOV afgesloten, volgens het vakbond FNV Zelfstandigen. Dit is maar 1 op de 5 zzp’ers en is mede zo laag, omdat momenteel de premies hoog zijn en de verzekeraars bepaalde ondernemers uitsluiten, bijvoorbeeld omdat zij een grote kans hebben op ziekte of al een bepaalde leeftijd hebben.

Daarnaast verdwijnt ook langzaam de zelfstandigenaftrek. Momenteel mogen zzp’ers nog € 6.670 aftrekken bij de belastingaangifte, dit wordt in 2022 verlaagd met € 360 naar € 6.310. Dit betekent dus minder belastingvoordeel.

Verder wil het kabinet schijnzelfstandigheid beter gaan handhaven. In de praktijk gaat het om zelfstandigen welke een langere tijd hetzelfde werk doen als mensen die bij een bedrijf in loondienst werken. Eerder dit jaar bleek dat 34% van de gevallen een contract voor loondienst aangeboden had moeten krijgen. Het is echter nog onduidelijk hoe het kabinet deze schijnzelfstandigheid wil gaan aanpakken.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Bronnen: KVK en RTL nieuws

Theunis Mulders
Theunis Mulders
Directeur
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!