Vanoers.nlAgroWijzigingen milieulijst en energielijst 2023

Wijzigingen milieulijst en energielijst 2023 

Wijzigingen milieulijst en energielijst 2023

Zoals elk jaar zijn de milieulijst en de energielijst voor het komende jaar gepubliceerd. Op deze lijst staan bedrijfsmiddelen waarop extra investeringsaftrek van toepassing is en in sommige gevallen ook vrije afschrijving mag worden toegepast. Ten opzichte van 2022 zijn er enkele opvallende wijzigingen.

Energielijst

Door de verhoogde energieprijzen zijn een aantal technieken van de lijst gehaald, waaronder WTW uit luchtwassers en de warmtewisselaar voor vrije koeling. Ook ledverlichting en besparingssystemen voor verlichting komen in 2023 niet meer in aanmerking voor EIA, aangezien de techniek gangbaar is en de terugverdientijd ruim onder de vijf jaar ligt.

Zonnepanelen staan ongewijzigd op de lijst (vanaf 15 kW) en bij isolatie voor bestaande constructies komt naast isolatie van daken nu ook isolatie van wanden in aanmerking voor EIA. Verder is de omschrijving voor droog- en verwarmingssysteem voor ventilatielucht in bewaarloodsen aangescherpt zodat ook bloembollen hieronder vallen.

Doordat de terugverdientijd fors lager is dan eerdere jaren zijn veel investeringen van de lijst verwijderd. Denk daarbij aan gevelschermen en buitenschermen, LED lichtbron met E27 fitting voor belichting in tuinbouwkassen en de energiezuinige blazende luchtkoeler met EC Ventilatoren. De mogelijkheid om de EIA in combinatie met de energie-efficiency glastuinbouw aan te vragen vervalt eveneens.

Milieulijst

Op de milieulijst is het aantal wijzigingen ten opzichte van 2022 gering. Verdwenen zijn onder meer de verwarmingsketels met geĆÆntegreerde low NOx-brander en apparatuur voor het voorkomen van het ontstaan van stof. Nieuw op de lijst zijn o.a. productieapparatuur voor strokenteelt, een dual-fuel waterstof aangedreven landbouwtractor en houtvezelisolatieplaten op basis van reststromen.

Er zijn aanvullende eisen gesteld voor investeringen in duurzame stallen. Voor melkveehouders geldt dat de duurzame stal alleen in aanmerking komt als het bedrijf grondgebonden is, bij varkens en pluimvee mag het aantal gehouden dieren niet toenemen. Daarnaast moet een Wabo-vergunning en een vergunning natuurbescherming aanwezig zijn om voor MIA VAMIL in aanmerking te komen. Nieuwe stallen op een nieuwe locatie zijn uitgesloten, tenzij het om een verplaatsing van een bestaand bedrijf gaat.

Andere veel aangevraagde bedrijfsmiddelen als aardbeienstellingen in de open lucht, elektrische bouwmachines, laadpalen, mulch-apparatuur, wiedeg, gps- of cameragestuurde schoffel en de klimaatcel staan ongewijzigd op de lijst in 2023.

Melden binnen drie maanden

Wilt u weten of uw geplande investering in aanmerking komt voor MIA of EIA? Bekijk het dan op de website van RVO.

Niet vergeten: melden binnen drie maanden na de opdrachtbevestiging!

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Theunis Mulders
Theunis Mulders
Directeur
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiƫle positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!