Vanoers.nlAgroWijzigingen CBS opgaveverplichting

Wijzigingen CBS opgaveverplichting 

Wijzigingen CBS opgaveverplichting

Vanaf januari 2022 zijn er een aantal dingen gewijzigd wat betreft de opgaveverplichting IHG (Internationale handel in goederen) van het CBS. Het is daarom dus van belang om te weten wanneer de opgaveverplichting geldt en hoe opgave gedaan dient te worden.

Opgaveverplichting

De opgaveverplichting IHG bestaat uit twee onderdelen, te weten intracommunautaire verwervingen (ICV) en intracommunautaire leveringen (ICL). Bij de ICV geldt een verplichting wanneer de geschatte ICV-waarde boven de 5 miljoen Euro uitkomt. Bij de ICL geldt al een verplichting vanaf 1 miljoen Euro. Bij het laatste geldt dat er twee nieuwe velden in de opgaveplicht zijn opgenomen. Dit betreft de Partner ID, ofwel het BTW nummer van de klant, en het land van oorsprong. Velden die daarnaast, net als voorgaande jaren, verplicht zijn, zijn het land van bestemming, de transactie-aard, vervoerswijze en goederencode. In het geval van een fiscale eenheid wordt de opgaveverplichting opgelegd aan het BTW nummer van de fiscale eenheid voor de Omzetbelasting.

Het doen van een opgaaf

Het doen van de opgave is verplicht. Vanuit het CBS worden er inloggegevens verstuurd indien er sprake is van een opgaveverplichting. De opgave staat automatisch klaar op de 17e van de maand waar deze betrekking op heeft. De opgave dient uiterlijk ingediend te worden op de 10e van de volgende maand.

Indien u de opgave niet zelf doet / wil doen, kunt u dit aan ons uitbesteden. Daarvoor zijn twee mogelijkheden. Allereerst is er een mogelijkheid om derde aanvrager te machtigen. Dit kan met een formulier op de website van het CBS. Daarnaast is het mogelijk en toegestaan om de inlogcodes te verstrekken.

Indien er een fout in de opgave is geslopen, is dit mogelijk om dit achteraf te corrigeren. Daarvoor dient het CBS de ingestuurde opgave vrij te geven waarna u de gegevens kunt corrigeren.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

  • icon
Roy Doomen
Roy Doomen
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiƫle positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Roy Doomen
Roy Doomen | Relatiebeheerder
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!