Vanoers.nlAgroVerdienmodel voor duurzaamheid

Verdienmodel voor duurzaamheid 

Verdienmodel voor duurzaamheid

Duurzaamheid staat steeds hoger op zowel de politieke als de maatschappelijke agenda. Het doel van de overheid is om in 2030 alle landbouwbodems duurzaam te beheren. Wat is hierbij de grootste uitdaging en loont het voor u als agrarisch ondernemer?

Een duurzame bodem

Bij het woord duurzaamheid wordt er al snel gedacht aan het produceren van extra biodiversiteit door bijvoorbeeld het zaaien van bloemenranden of aan groenbemesters. Dit werkt goed voor de bodem en de gewassen, maar er is nog geen passend verdienmodel voor te vinden. Onderzoeker Jan Peter Lesschen vanuit de WUR geeft aan dat het Klimaatakkoord van Parijs haalbaar is, maar de uitdaging vooral te maken heeft met de  vergoeding die de ondernemers krijgen. Koolstofvastlegging geven in alle gevallen neutrale of positieve effecten, hier zit het verdienmodel in de Stichting Nationale Koolstofmarkt. Hierbij beloont de stichting op basis van gedrag, doordat het proces van koolstofopslag erg traag is.

PlanetProof bevat de totaalaanpak wat betreft duurzaamheid

Sinds kort is On The Way to PlanetProof één van de keurmerken die aan de top staat in de supermarkten, zo blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal. Vooral op duurzaamheid, transparantie en betrouwbaarheid scoort dit keurmerk uitstekend. Milieu centraal richt zich vooral op milieu, dier, controle, mens en transparantie. Volgens Stichting Milieukeur heeft het keurmerk PlanetProof dit allemaal in zich, omdat er op acht thema’s eisen worden gesteld. Minister Henk Staghouwer geeft aan dat consumenten door de keurmerkenwijzer beter kunnen controleren hoe een logo scoort, dit zou voor PlanetProof positief moeten zijn.

Rentekorting bij de Rabobank

Bij de Rabobank krijgen melkveehouders met de hoogste duurzaamheidsscore en een financiering van meer dan één miljoen euro sinds 2021 een rentekorting van 0,2 procent. Deze korting is alleen te bemachtigen via een herfinanciering, een nieuwe financiering of een renteherziening. De komende jaren wil de Rabobank dat ook andere landbouwsectoren en agrarisch ondernemers met een financiering die lager is dan één miljoen euro gebruik kunnen maken van de rentekorting, hiervoor moeten de eisen nog worden vastgesteld. Niet alleen de rentekorting zou voor de verduurzaming moeten lonen, ondernemers kunnen kortingen stapelen door bijvoorbeeld een groene lening. Eisen die nu al gesteld worden voor het behalen van deze score zijn het opwekken van groene energie en werken aan landschapsbeheer of weidegang.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Nikki Saman
Nikki van Dun - Saman
Assistent controller
  • icon
Nikki Saman
Nikki van Dun - Saman
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Arno Zagers
Arno Zagers | Directeur accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!