Vanoers.nlAgro, Belastingadvies, AccountancyHet UBO-register, geldt dat ook voor mij?

Het UBO-register, geldt dat ook voor mij? 

Het UBO-register, geldt dat ook voor mij?

Met ingang van 27 september 2020 geldt voor onder andere maatschappen, vennootschappen onder firma, commanditaire vennootschappen en besloten vennootschappen de verplichting om de UBO (Ultimate Beneficial Owner) te registreren. Dit had voor 27 maart 2022 gedaan moeten zijn. Uiteindelijk was 37% van de ondernemingen die zich moesten registeren daadwerkelijk geregistreerd op 27 maart 2022. Hiernaast waren er op die datum nog circa 300.000 registraties die beoordeeld moesten worden. De verwachting is dat na deze verwerking uiteindelijk circa 52% van alle ondernemingen zich uiterlijk 27 maart 2022 hebben geregistreerd.

Handhaving

De handhaving van het UBO-register vanuit de overheid is inmiddels gestart. Het niet registreren van de UBO kan leiden tot sancties zoals het opleggen van geldboetes of taakstraffen. De handhaving zal zoveel mogelijk risico gebaseerd zijn. Dit betekent dat voorrang wordt gegeven aan ondernemingen waar de risico’s op witwassen en financieren van terrorisme het hoogst zijn. Dit neemt niet weg dat overige ondernemingen de UBO niet alsnog moeten registeren. Deze zijn niet vrijgesteld en zullen steekproefsgewijs gecontroleerd worden.

Terugmeldplicht

Voor zogeheten Wwft-instellingen, zoals belastingadviseurs, accountants, notarissen en banken, geldt dat zij een terugmeldplicht hebben. Dit houdt in dat zij verschillen tussen de eigen informatie en die welke in het UBO-register staat, moeten terugmelden. Bovenstaande sancties voor ondernemingen die zich moeten inschrijven gelden ook voor deze Wwft-instellingen ten aanzien van deze terugmeldplicht.

Het is dus van belang dat u alsnog de UBO registreert als u dit nog niet heeft gedaan. Hiernaast is het van belang dat u het UBO-register up to date houdt bij wijzigingen in uw onderneming. Denk hierbij aan toe- of uittredingen binnen de onderneming en/of winstwijzigingen in de onderneming.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

  • icon
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

|
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!