Vanoers.nlAgroStijging van het minimumloon

Stijging van het minimumloon 

stijging minimumloon

Naast de belastingplannen die met Prinsjesdag zijn bekend gemaakt, is ook bekend gemaakt dat het minimumloon in 2023 flink zal stijgen. Deze ontwikkeling zal van grote impact zijn op de bedrijfsvoering van de ondernemers.

Stijging van ruim 10%

Het minimumloon wordt per 1 januari 2023 in één keer verhoogd met 10,15%. Concreet betekent dat dat het minimumloon uitkomt op € 12,40 bruto per uur wanneer er sprake is van een werkweek van 36 uur. Eerder dit jaar is al besloten dat de stijging van het minimumloon gekoppeld dient te worden aan de stijging van de uitkeringen. Als gevolg hiervan zal ook de AOW en andere uitkeringen stijgen. Deze stijgingen worden doorgevoerd vanwege de hoge inflatie en daaraan gerelateerd de koopkracht van werknemers.

Wettelijk minimumuurloon

Op dit moment is sprake van een minimumloon per maand. Het gevolg hiervan is dat een werknemer die 40 uur werkt een lager minimumuurloon heeft dan een werknemer die 36 uur werkt. Door de Tweede Kamer is hier een initiatiefvoorstel over ingediend om over te schakelen naar een wettelijk minimumuurloon. Deze is aangenomen waardoor vanaf 1 januari 2024 sprake zal zijn van een wettelijk minimumuurloon. De lengte van de werkweek zal daar geen impact meer op hebben.

Impact ondernemers

Bovenstaande stijgingen zorgen voor ondernemers opnieuw voor een forse kostenstijging. In eerste instantie zal dit met name van toepassing zijn op de bedrijven met personeelsleden die veelal rond het minimumloon betaald worden. De verwachting is echter dat bovenstaande stijging ook zijn weerslag zal hebben op de cao’s. Daar kunnen dezelfde stijgingen verwacht worden. Ook dit zal voor vele ondernemers van invloed zijn.

Meer informatie

Heeft vragen naar aanleiding van dit artikel? Dan kunt u contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

  • icon
Roy Doomen
Roy Doomen
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Roy Doomen
Roy Doomen | Relatiebeheerder
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!