Vanoers.nlAgroSectorbericht Melkveehouderij Q2-2020

Sectorbericht Melkveehouderij Q2-2020 

Elk kwartaal plaatsen wij een overzicht van de ontwikkelingen binnen de melkveehouderijsector.

Ook de Nederlandse melkveehouderij ontkomt niet aan de gevolgen van de Coronacrisis. De gevolgen waren bij het uitbrengen van de vorige kwartaalupdate nog niet zichtbaar in de cijfers, inmiddels ligt dit anders. De melkprijs heeft na februari een prijsval gemaakt door de uitbraak van het Coronavirus. Nadat verschillende landen voorzichtig uit de ‘lock-downs’ zijn gekomen, heeft de melkprijs inmiddels weer de weg omhoog ingezet. Het is echter te vroeg om te spreken over een volledig herstel. De zuivelprijzen zijn nog steeds lager dan voorheen. De afzet naar het foodservicekanaal is nog altijd niet terug op het niveau van voor de Coronacrisis. Dit is deels gecompenseerd door de toegenomen verkopen vanuit de retail. De boterprijs ging in juli nog flink omhoog, waarna deze op hetzelfde niveau bleef hangen. Ook de notering van mager en vol melkpoeder zijn na een stijging weer stabiel tot licht dalend door de rustige markt. Mager melkpoeder uit de VS is nog steeds goedkoper. Dit verschil wordt vergoot door de koersverhouding van de euro. Tevens blijft er veel onzekerheid door een tweede golf van het Coronavirus.

Hieronder zijn de meest opvallende ontwikkelingen weergegeven van het eerste half jaar van 2020, waarbij wordt ingegaan op de melkproductie, het voersaldo, de omzet en aanwas, de veekosten en de liquiditeit:

De melkproductie

De Nederlandse melkproductie is over het eerste half jaar gestegen met 2,4% ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Het groeitempo lag in de maanden mei en juni wel lager dan in de maanden ervoor. De verwachting is dat deze groei gedurende het jaar nog afvlakt tot ruim 1% door de lagere marges.

Het voersaldo

De gemiddelde melkprijs bedraagt het eerste half jaar € 34,68 cent ten opzichte van € 36,06 cent voorgaand jaar. De melkprijs is hierdoor 3,8 % lager is dan voorgaand jaar. Door het verdubbelen van de PlanetProof opslag van € 1 cent naar € 2 cent per kilogram melk, is het effect van de lagere melkprijs bij sommige melkveehouders beperkt. De krachtvoerkosten per koe zijn met € 0,40 cent per kilogram melk gestegen, vooral onder invloed van hogere inkoopprijzen.

Omzet en aanwas

Terwijl vorig kwartaal de impact van de coronacrisis nog maar beperkt zichtbaar was op de omzet en aanwas, zien we nu een forse daling. Met name de opbrengstprijzen van de kalveren zijn een stuk lager, waardoor de omzet uit verkopen van kalveren is gedaald. De verkopen kalveren bedragen over het eerste half jaar € 0,60 cent per kilogram melk ten opzichte van € 0,85 cent voorgaand jaar. De totale omzet een aanwas bedraagt slechts €1,75 cent per kilogram melk. Dit is € 0,25 cent lager dan de omzet en aanwas over dezelfde periode in 2019.

Veekosten

Bij de veekosten zien we een lichte daling. Dit komt door lagere dekgelden, strooisel en jongvee-opfokkosten. De totale veekosten bedragen € 2,58 cent per kilogram melk en voorgaand jaar € 2,76 cent over dezelfde periode. Waarschijnlijk komt dit doordat meer bedrijven gericht zijn op het optimaliseren van de huidige bedrijfsvoering, aangezien de groeimogelijkheden beperkt worden door de fosfaatwetgeving.

Liquiditeit

De lagere melkprijzen zorgen voor een toenemende druk op de liquiditeit. Ook zijn de opbrengsten uit omzet en aanwas veelal lager door lagere opbrengstprijzen van het vee. Ondanks de lagere opbrengstprijzen zien we dat de liquiditeit in het eerste half jaar is toegenomen met € 3.936. Dit komt doordat het merendeel van de melkveehouders de aflossingen opgeschort hebben om hun kritieke melkprijs tijdelijk te verlagen. Ook zijn vervangingsinvesteringen veelal uitgesteld en is er minder onderhoud gepleegd dan voorgaand jaar. Tevens is er ook veel gebruik gemaakt van de mogelijkheid om betalingsrechten vervroegd te laten uitbetalen.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit sectorbericht? Neem dan contact met ons op. Onze Agro adviseurs helpen u graag verder.

Sander Krijnen
Sander Krijnen
Medewerker accountancy
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

dennis koolen
Dennis Koolen | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.