Vanoers.nlAgroPapieren vervoersbewijs dierlijke mest wordt digitaal bewijs

Papieren vervoersbewijs dierlijke mest wordt digitaal bewijs 

Papieren Vervoersbewijs Dierlijke Mest wordt digitaal bewijs

Het is de bedoeling dat per 1 januari 2023 het “papieren” Vervoersbewijs Dierlijke Mest (VDM) vervangen wordt door het realtime Vervoersbewijs Dierlijke Mest (rVDM). Dit is echter niet alleen het vervangen van een formulier op papier door een digitale versie maar ook gelijk een nieuwe manier van werken.

Belangrijkste veranderingen

De belangrijkste veranderingen zijn dat vanaf 1 januari 2023 de mesttransporten vooraf gemeld moeten worden en dat de leverancier en de afnemer de transportgegevens na het transport digitaal dienen te bevestigen. Het komt erop neer dat de gegevens die nu ingevuld worden op de VDM, straks ingevoerd moeten worden voordat het transport plaats gaat vinden.

De meldingen vooraf en tijdens het transport zullen over het algemeen door de intermediair verzorgd gaan worden. In de situaties waarbij de landbouwer zelf mag vervoeren dient hij zelf de meldingen vooraf en tijdens het transport te verzorgen. Na het transport geven de landbouwer waar de mest vandaan komt en de ontvangende partij hun akkoord met de bevestigingsmelding. Het is straks niet mogelijk dat de vervoerder gemachtigd wordt om namens de afnemer en de leverancier de bevestigingsmelding te verzorgen.

Checklists

Om goed voorbereid te zijn op deze wijzigingen kunt u gebruik maken van de checklists die te vinden zijn op de website van RVO. Als bedrijf dient u bijvoorbeeld een account aan te maken bij e-CertNL. Particulieren en kleine bedrijven zijn hiervan vrijgesteld omdat zij het rVDM na het mestvervoer niet hoeven te bevestigen.

Levert u mest aan particulieren of kleine bedrijven zonder KVK-nummer en wilt u dit ook gaan doen na 1 januari 2023, dan heeft u het relatienummer bij RVO van de particulier nodig. Als ze nog geen relatienummer hebben, kunnen zij deze aanvragen door met hun DigiD op mijn.rvo.nl

Nadere informatie kunt u vinden op de website van RVO of op Verantwoord Mestvervoer.

Meer informatie

Heeft vragen naar aanleiding van dit artikel? Dan kunt u contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

arie de jong
Arie de Jong
Bedrijfsadviseur
  • icon
arie de jong
Arie de Jong
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Arno Zagers
Arno Zagers | Directeur accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!