Vanoers.nlAgroOptimaal gebruik maken van de jubelton (2022: € 106.671) met het zicht op de afschaffing per 2024

Optimaal gebruik maken van de jubelton (2022: € 106.671) met het zicht op de afschaffing per 2024 

Optimaal gebruikmaken van de jubelton

De mogelijke afschaffing van de zogeheten jubelton (de verruimde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning) leefde al langer. Maar inmiddels lijkt het einde dan toch echt in zicht. In het nieuwe coalitieakkoord is namelijk opgenomen dat het voornemen is deze vrijstelling per 2024 af te schaffen. Als deze plannen doorgaan zijn 2022 en 2023 de laatste jaren waarin gebruik gemaakt kan worden van deze vrijstelling.

Jubelton

Onder de huidige regeling bestaat echter ook de mogelijkheid om een schenking “naar voren” te halen. Bij gebruikmaking van de vrijstelling moet het bedrag namelijk uiterlijk in het tweede jaar na schenking te besteed zijn aan de eigen woning. Bij gebruikmaking van de vrijstelling in 2023 moet hierdoor dus uiterlijk in 2025 het bedrag besteed zijn. Als de (klein)kinderen in 2022 of 2023 het bedrag nog niet kunnen besteden aan de eigen woning, maar wel in 2024 of 2025, kan dus ook gebruik gemaakt worden van de vrijstelling!

Als de schenking niet volledig is besteed aan de eigen woning, dan geldt voor dat deel de schenkingsvrijstelling niet en zal deze alsnog belast worden door de Belastingdienst. Dit kan voorkomen worden door het opnemen van een ontbindende voorwaarde in een schenkingsovereenkomst. Daarin wordt opgenomen dat de schenking wordt teruggenomen voor zoverre deze niet is besteed voor de eigen woning.

U heeft nog enige tijd om van de jubelton gebruik te maken.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Theunis Mulders
Theunis Mulders
Directeur
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!