Vanoers.nlAgroOntwikkelingen op basis van de Benchmark aardbei

Ontwikkelingen op basis van de Benchmark aardbei 

Ontwikkelingen op basis van de Benchmark aardbei

Het boekjaar 2022 zit er alweer even op, dit betekent dat de balans opgemaakt kan worden. De benchmark aardbei leent zich goed voor de evaluatie van het afgelopen jaar, het laat bijvoorbeeld een halvering van het absolute gasverbruik per m² zien. Daarentegen zijn de kosten per m² afgelopen jaar gestegen met 37%.

Ontwikkelingen 2022

In de benchmark zijn enkele opvallende en verwachte ontwikkelingen zichtbaar gemaakt. Zo is de omzet voor glastuinbouwbedrijven aanzienlijk gedaald ten opzichte van 2021. Een beeld dat in de vollegrondsteelt minder is.Daarnaast zijn de kosten van plantgoed fors gestegen, mede doordat telers duurder plantgoed aankopen om zo meer rendement te behalen. De omschakeling naar doordragerteelt is ook een reden voor de plantkostenstijging. Ook stijgt de grondstoffenindex gestaag door in 2022, waar we vanaf 2019 een trend van circa 2% grondstoffenindex stijging zien. Tot slot is het percentage arbeid ten opzichte van de omzet gestegen met 3%. De arbeidskosten zullen naar verwachting in 2023 nog meer stijgen door de stijging van het minimumloon. Bent u benieuwd wat de benchmark voor u kan betekenen? Informeer dan bij uw relatiebeheerder.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

 

  • icon

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Annemeike van Rijn
Annemeike van Rijn | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!