Vanoers.nlAgroWijzigingen milieu- en energielijst 2024

Wijzigingen milieu- en energielijst 2024 

Milieu- en energielijst 2024

Vandaag zijn de lijsten gepubliceerd voor de milieu-investeringsaftrek en energie-investeringsaftrek 2024. De belangrijkste wijzigingen zetten wij nog even voor u op een rij. Wilt u fiscaal vriendelijk investeren in een bedrijfsmiddel dat in 2023 wel en in 2024 niet op de lijst staat? Zorg dan dat u de verplichting aangaat voor oudjaarsavond. Deze investeringen moeten dan binnen drie maanden na het aangaan van de opdracht gemeld worden bij RVO. Wilt u de aftrek ook nog in het jaar 2023 benutten? Dan moet u een gedeelte van de investering aanbetalen of kunnen aantonen dat het bedrijfsmiddel al in gebruik is genomen in 2023.

Wijzigingen milieulijst 2024

De MIA VAMIL regeling biedt de mogelijkheid om extra investeringsaftrek te claimen en/of willekeurig af te schrijven op nieuwe bedrijfsmiddelen. De bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor deze regelingen staan op de milieulijst, die elk jaar tussen kerst en oudjaarsdag wordt gepubliceerd.

De milieulijst 2024 is flink opgeschoond. Veel technieken staan in 2024 niet meer op de lijst, doordat ze inmiddels gangbaar zijn geworden of doordat Europa steun voor bepaalde technieken onder staatssteun schaart.

Zo staan onder meer de peilgestuurde drainage, spuitmachine met doponafhankelijke aansturing, schoonwatersysteem voor het mengen in de spuit, gps-nauwkeurig meetsysteem voor lokale klimaatgegevens, emissiearme vloeren, alle machines op waterstof,  hybride machines en werktuigen en de oplaadpunten voor lichte bestelauto’s niet meer op de lijst.

Nieuw op de lijst is mechanische bestrijdingsapparatuur voor plagen (insecten) in land- en tuinbouwgewassen in de open teelt, en apparatuur voor het verminderen van ammoniak- en methaanemissies tijdens het uitrijden van dierlijke mest.

Veel aangevraagde technieken als de schoffel met gps of camera, een bandenspanningssysteem, hagelnetten, een wiedeg, aardbeistellingen, een klimaatcel, meerjarige kweektrays voor in de open lucht en mulchapparatuur staan nog wel op de lijst 2024. Het budget voor duurzame stallen en kassen is verhoogd.

Bekijk de volledige lijst voor 2024.

Wijzigingen energielijst 2024

De energie-investeringsaftrek (EIA)wordt in 2024 verlaagd naar 40%. In 2023 was het percentage nog 45,5%.

De grootste verandering zit in de terugverdientijd. Is deze korter dan vijf jaar dan komt het bedrijfsmiddel niet voor de extra aftrek in aanmerking. Dat betekent dat alles wat op de lijst voor de energiebesparingsplicht staat niet meer in aanmerking komt voor EIA.

Voor zonnepanelen geldt vanaf 2024 naast een minimum vermogen van 15 kW ook een maximum vermogen van 55 kW. Grofweg komen installaties van 36 tot 130 panelen in aanmerking voor EIA, mits deze worden aangesloten op een kleinverbruikersaansluiting.

Nieuw op de lijst is een beregeningssysteem voor landbouwgewassen. Onder deze code valt een elektrisch aangedreven pomp met frequentieregelaar en drukopnemer. De beregeningsboom valt ook onder de EIA, mits dit een systeem met lage waterdruk is.

Bekijk de volledige lijst.

Dit jaar nog voor uw pensioen sparen? Betaal de premie voor 31 december 2023

Als sprake is van een pensioentekort, kunt u betaalde lijfrentepremies in aftrek brengen in uw aangifte inkomstenbelasting. Aftrek is alleen mogelijk tot maximaal uw jaarruimte en reserveringsruimte. Dit levert een belastingvoordeel op in box 1 van de inkomstenbelasting. Wilt u de premie in aftrek brengen in uw aangifte inkomstenbelasting 2023? Zorg dan dat u de premie heeft betaald vóór 31 december 2023. 

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!