Vanoers.nlAgroMarktwaarde verhogen van mest

Marktwaarde verhogen van mest 

Meer hoogwaardige producten uit mest

Zal er in de toekomst meer gebruik gemaakt worden van alternatieven ten opzichte van kunstmest als de prijzen doorstijgen?

Mestverwerking

Door de hoge kunstmestprijzen zijn mestverwerkers aan het onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de marktwaarde van hun eindproducten te verhogen. Dit kan gedaan worden door de dunne fractie te ontwateren of de dikke fractie te drogen en tot korrels te persen.

Rundveehouders en akkerbouwers zoeken naar alternatieven doordat de kostprijs van de kunstmestproductie gestegen is, als gevolg van de stijgende energieprijzen. Hierdoor is meer vraag dan aanbod voor hoogwaardige producten uit de mest, laten mestverwerkers weten. Alleen vallen de uitrijkosten momenteel nog hoger uit dan bij kunstmest wat voornamelijk de rem erop houd. Hierdoor wordt het voordeel ten opzichte van kunstmest deels tenietgedaan.

Afzet kosten dalen

De afzetkosten voor de dikke fractie zijn de afgelopen jaren al fors gedaald. Enkele jaren geleden werd € 25 per kuub betaald, wat nu al onder de € 20 zit. Een gevolg van een krimp over de Nederlandse veestapel. Daarnaast kunnen veehouders vaak hun mest goedkoper onbewerkt afzetten in akkerbouwgebieden dan het aan te bieden bij een verwerker. Hierdoor zijn mestverwerkers genoodzaakt om hoogwaardige producten te maken om een afzet te creëren. De kostprijs om korrels te maken uit de dikke fractie met goedkope (rest) warmte ligt momenteel nog rond de € 25 á € 30 per ton. De hogere kostprijs woog dan ook nog te nadelig mee tegenover de voordelen van circulaire meststoffen. Al kan de stijgende kunstmestprijs hier wel verandering in brengen. Daarnaast raken de gebruikers van circulaire meststoffen steeds meer overtuigd over de werking waardoor verwerkers steeds meer herhalingsaankopen zien.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Bron: De Boerderij

Dennis Ruigrok
Dennis Ruigrok
Medewerker accountancy
  • icon
Dennis Ruigrok
Dennis Ruigrok
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Dennis Ruigrok
Dennis Ruigrok | Medewerker accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!