Vanoers.nlTransport en logistiek, AgroEnergie- en Milieulijsten 2020

Energie- en Milieulijsten 2020 

Energie- en milieulijst

De nieuwe lijsten voor de fiscale regelingen Energie-investeringsaftrek (EIA) en Milieu-investeringsaftrek (MIA) zijn gepubliceerd. Deze lijsten bevatten de bedrijfsmiddelen die de overheid in 2020 fiscaal wenst te stimuleren door het verlenen van extra investeringsaftrek en/of versnelde afschrijving.

Ten opzichte van 2019 zijn er niet heel grote wijzigingen, al is Co2-reductie en kringlooplandbouw veelvuldig aan de eisen toegevoegd middels generieke (niet voorgeschreven) codes. Verder zijn er vooral veel technische eisen aangescherpt en wat minder aangevraagde bedrijfsmiddelen van de lijsten verdwenen.

De belangrijkste wijzigingen op een rij:

Zonnepanelen

Het minimale piekvermogen is verlaagd van 25kW naar 15 kW. Dat houdt in dat ook kleinere installaties nu in aanmerking komen voor EIA. Zonnepanelen op landbouw- of natuurgrond komen niet in aanmerking.

 

Isolatie

De eisen voor isolatie van kasgevels zijn opgehoogd, zodat deze nu gelijk zijn aan andere bestaande bedrijfsgebouwen. Het bedrag van 20 euro per m² te isoleren oppervlak is ongewijzigd.

 

LED-verlichting

Er wordt onderscheid gemaakt tussen spots en downlighters enerzijds en armaturen anderzijds. Bij de eerste categorie moet de specifieke lichtstroom minimaal 110 lm/W bedragen, bij de tweede categorie is dit 125 lm/W.

 

Warmtepompen

De technische eisen van warmtepompen en warmtepompboilers zijn aangescherpt om zo de gangbare modellen verder uit te kunnen sluiten

 

Stallen

Adiabatische koeling in veestallen is opgenomen op de lijst. Daarnaast vallen ook de mestrobot en mestscheider weer onder de regeling.

 

Elektrische auto’s

Het aftrekpercentage is gehalveerd van 27% naar 13,5 %. Het maximum aanvraagbare bedrag blijft op 40.000 euro. Elektrische voertuigen, niet zijnde auto’s, hebben meer aftrekmogelijkheden op de nieuwe lijst.

 

Aardbeienstellingen

Het telen op goten van gewassen die normaal in de vollegrond groeien met een gesloten watersysteem staat nog steeds op de lijst

 

Meerjarige kweektrays

Het kweken in trays die tenminste tien jaar meegaan en na afloop worden gerecycled komt in aanmerking voor de maximale aftrek. Ook aanpassing van de apparatuur voor het wassen, stapelen en ontstapelen van de trays komt in aanmerking.

 

Spuitmachine

De spuit met driftbeperkend systeem voor de open teelt staat in 2020 niet meer op de lijst. Alleen investeren in de juiste spuitdoppen volstaat niet meer om een spuit voor fiscaal voordeel in aanmerking te laten komen.

 

Meer informatie

Wilt u zelf nakijken of uw bedrijfsmiddel op de nieuwe lijst voorkomt? Ga dan naar www.rvo.nl en gebruik het zoekfilter. Of bekijk de totale energielijst en milieulijst 2020. Of bel even met uw relatiebeheerder.

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.