Vanoers.nlAgroIs er nog een toekomst voor de landbouw in Nederland?

Is er nog een toekomst voor de landbouw in Nederland? 

Is er nog een toekomst voor de landbouw in Nederland?

Het zal u niet ontgaan zijn dat er weer veel afkomt op de landbouw. U hoeft de krant maar open te slaan en het staat bol van de artikelen over de stikstofaanpak. En dat is niet het enige.

Onzekerheid in de sector

Het verkrijgen van derogatie voor 2022 is ook nog onzeker, de twijfel over de werking van emissiearme stallen, het al dan niet vergunningsplichtig zijn van beweiding door vee of bemesten van grond, de rentestijging en het effect daarvan op financieringsmogelijkheden etc. U zou om minder het bijltje erbij neerleggen.
En zelfs het moment waarop u het bijltje er bij neer kunt leggen is onzeker. Er staan namelijk een aantal opkoopregelingen in de steigers (op korte termijn o.a. landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties en 2e tranche regeling provinciale aankoop en beëindiging veehouderij nabij natuurgebieden) en dan kan het moment van stoppen van groot belang zijn voor de te verkrijgen vergoeding. Door de hierdoor gecreëerde onzekerheden staat de sector als het ware op slot. Het wordt een stuk lastiger om nu na te gaan denken over staking, bedrijfsopvolging of het aangaan van investeringen met de eventueel daarbij horende aanvragen van vergunningen en financieringen.

Verandering is noodzakelijk

Ondanks alle aangegeven problemen zien wij nog wel toekomst voor de landbouw in Nederland. Het zal er echter wel op neerkomen dat, ook als de stikstofaanpak minder drastisch uitgevoerd gaat worden dan nu voorgesteld, de kans heel groot is dat u uw bedrijf niet op de huidige wijze kunt voortzetten. U zal dus als ondernemer en/of toekomstige bedrijfsopvolger flexibel moeten zijn en open moeten staan voor verandering in de bedrijfsvoeringen en moeten kijken naar alternatieve aanvullende activiteiten.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

arie de jong
Arie de Jong
Bedrijfsadviseur
  • icon
arie de jong
Arie de Jong
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Arno Zagers
Arno Zagers | Directeur accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!