Lees hier alles over de ontwikkelingen rondom Prinsjesdag en het Belastingplan

Vanoers.nlAgroDe nieuwe pachtnormen vanaf 1 juli 2022

De nieuwe pachtnormen vanaf 1 juli 2022 

De nieuwe pachtnormen per 1 juli 2022

De nieuwe pachtnormen zijn weer bekend gemaakt. Via het pachtnormenbesluit worden de maximale pachtprijzen vastgelegd. Deze werken automatisch door in de pachtprijzen van de afgesloten reguliere pachtovereenkomsten en geliberaliseerde pachtovereenkomsten voor langer dan 6 jaar.

Stijging en daling

De pachtnormen voor “los bouw- en grasland” zijn in acht van de veertien pachtprijsgebieden lager vastgesteld. Dit geldt ook voor de gebieden “Zuidwestelijk akkerbouwgebied” (-23%) en “Zuidwest-Brabant” (-2%). De pachtnormen voor “los tuinland”, waar ook boomkwekerijgrond onder valt, zijn weer fors gestegen. Deze pachtprijs is in het pachtprijsgebied “Rest van Nederland” gestegen van € 3.024 naar € 3.598 per hectare. De pachtprijs in het pachtprijsgebied “Westelijk Holland” bedraagt nu € 5.094 per hectare.

Daarnaast mag een verpachter ook maximaal 50% van de waterschapslasten en 50% met een maximum van € 25 per hectare, aan landinrichtings- of ruilverkavelingsrente doorberekenen.

Pacht u landbouwgrond op basis van bovengenoemde pachtovereenkomsten? Controleer dan of bij contracten met een ingangsdatum van na 1 juli 2022 de in rekening gebrachte pachtsom conform de bijlage verhoogd of verlaagd zijn.

Download de pachtnormen hier

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

arie de jong
Arie de Jong
Relatiebeheerder
  • icon
arie de jong
Arie de Jong

Van Oers Agro
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Arno Zagers
Arno Zagers | Directeur accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!