Vanoers.nlAgroAgroFlits week 50

AgroFlits week 50 

AgroFlits week 50

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Investeren rond de jaarwisseling

Om het fiscaal resultaat te drukken willen ondernemers aan het einde van het jaar vaak nog investeren. Let daarbij wel op de fiscale spelregels. Als de Vamil niet van toepassing is, dan mag u slechts tijdsgelang afschrijven. Daarnaast kunt u de investeringsaftrek alleen in 2019 in aftrek brengen als u de investering ook dit jaar in gebruik neemt. Hierop bestaat één uitzondering. Bij latere ingebruikname mag u investeringsaftrek claimen tot het bedrag dat u in 2019 heeft (aan)betaald. Een investeringsfactuur op de laatste dag van het jaar, zonder aanbetaling, verlaagt de winst over 2019 dus niet. Daarbij dient u ook rekening te houden met het betalingsverkeer rondom de jaarwisseling. Wacht dus niet te lang met uw aankoop!

 

Vergeet het WKR-extraatje niet

U mag aan uw werknemers onbelaste vergoedingen doen tot maximaal 1,2% van de totale loonsom. Dit is onderdeel van de zogenoemde werkkostenregeling (WKR). In de praktijk zien we dat er aan het einde van het jaar ruimte overblijft die nog benut kan worden. Heeft u een bv? Dan mag u ook aan uzelf, als dga (directeur-grootaandeelhouder), een kerstpresentje verstrekken. Neem contact op met uw relatiebeheerder om de ruimte te laten berekenen.

 

Fietsregeling 2020: aantrekkelijk voor de dga

Heeft u een bv? Dan is het voor u als dga (directeur-grootaandeelhouder) misschien aantrekkelijk om een fiets van de zaak aan te schaffen. Per 1 januari 2020 treedt de nieuwe fiscale fietsregeling in werking. Daardoor wordt het voor dga’s (en andere werknemers) een stuk eenvoudiger. Onder de oude regeling moest u bijhouden hoeveel privékilometers u had gereden met de zakelijke fiets. Vanaf 2020 is dit verleden tijd. Er vindt een bijtelling plaats van 7%, ongeacht of er sprake is van zakelijk of privégebruik. Deze bijtelling wordt berekend over de consumentenadviesprijs van de fiets. De Btw-regels voor de fiets van de zaak blijven ongewijzigd.

 

Landbouwnormen 2019: privé-correcties gepubliceerd

Het privégebruik van gas-water-licht en uw producten moet u corrigeren voor de btw. Als u het daadwerkelijk gebruik niet kunt vaststellen, dan mag u gebruik maken van de landbouwnormen. De correctie geeft u aan in de btw-aangifte over het laatste kwartaal. Deze normen worden jaarlijks aangepast aan de gemiddelde prijzen en gelden voor een gezin van vier personen. Elke persoon minder betekent een korting van 10% op de norm. U vindt alle normen op de website van de belastingdienst.

 

Budgetoverschrijding SDE, extra ronde in voorjaar 2020

Het budget voor de najaarsronde SDE+-subsidie werd al in de eerste fase met een half miljard euro overschreden. De verwachting is dat alleen de aanvragers die voor het minimumbedrag hebben ingeschreven in aanmerking komen voor de subsidie. Ze krijgen hier binnen enkele weken bericht over. Aangezien er dit najaar nagenoeg geen vergunningen voor projecten werden afgegeven heeft de staatssecretaris besloten om in 2020 nog eenmaal een SDE+ subsidie ‘oude stijl’ te openen. Mogelijkerwijs de laatste kans, tref nu alvast uw voorbereidingen en vraag de benodigde transportindicatie aan bij uw netbeheerder.

  • icon
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Arno Zagers
Arno Zagers | Directielid Agro
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.