Vanoers.nlAgroAgroFlits week 5

AgroFlits week 5 

Agroflits week 5 2020

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Vanaf 1 maart buitenlandse dienstverleners aanmelden

Verrichten buitenlandse dienstverrichters of zzp-ers werkzaamheden op uw bedrijf? Dan moeten zij zich vanaf 1 maart 2020, vóór aanvang van hun werkzaamheden, melden in het online meldloket van SZW. U bent als opdrachtgever medeverantwoordelijk dat dit gebeurt en u heeft een actieve controleplicht. Er is een beperkte meldingsplicht voor kleine bedrijven die binnen 100 km van de Nederlandse grens werken. Daarnaast is melden niet nodig als het om dringend onderhoud of reparaties gaat. Maakt u gebruik van een in het buitenland gevestigd onderhoudsbedrijf of uitzendbureau? Zorg dat zij hun melding tijdig geregeld hebben. Alle informatie leest u op rijksoverheid.nl

 

Ruim begrip aanhorigheden voor afschrijvingsbeperking

Op investeringen kunt u in beginsel afschrijven tot de restwaarde. Dit is anders voor bedrijfsgebouwen en haar aanhorigheden. Die kunt u slechts afschrijven tot de bodemwaarde: 50% van de woz-waarde (of 100% van de woz-waarde bij bv’s). Tussen de Belastingdienst en enkele veehouders is in geschil komen te staan of sleufsilo’s, mestsilo’s, het strooiselhok, erfverharding en andere zaken op het erf tot de aanhorigheden van een gebouw behoren. Recent heeft de Hoge Raad beslist in het nadeel van de veehouders. De eerdergenoemde bedrijfsmiddelen zijn volgens haar wél aan te merken als aanhorigheden. Dit betekent dat op deze bedrijfsmiddelen, als onderdeel van het gebouw, slechts beperkt afgeschreven kan worden. Deze uitspraak kan ook voor u gevolgen hebben.

 

Vijf weken geboorteverlof tegen 70% van het loon

Sinds 1 januari 2019 kunnen kersverse vaders vijf dagen geboorteverlof opnemen direct na de geboorte van hun kind. Vanaf 1 juli 2020 wordt deze regeling uitgebreid. Vaders mogen tegen 70% van het loon nog eens vijf weken verlof opnemen. Dat hoeft niet aaneengesloten, mits het in de eerste zes maanden na de geboorte wordt opgenomen. Gaat dit bij een van uw werknemers spelen? Stem dan tijdig af of en wanneer hij van dit verlof gebruik wilt maken. Dat voorkomt planningsproblemen en vervelende verrassingen.

 

Let op: betalingsrechten vervallen als er onvoldoende grond onder zit

Benut u twee jaar achtereen (een gedeelte van) uw betalingsrechten niet, omdat u geen subsidiabele landbouwgrond heeft? Dan vervallen deze betalingsrechten vanaf 2020. Tot 2019 konden de rechten om de beurt benut worden om vervallen te voorkomen, maar deze mogelijkheid is er nu niet meer. Heeft u meer rechten dan grond, dan kunt u zorgen dat er voldoende grond ‘onder komt’. U kunt rechten verkopen of verhuren. De peildatum is 15 mei 2020, dus u heeft nog enkele maanden de tijd om uw keuze te maken.

 

Bezoek onze lezing met Overwater Rentmeesterskantoor

In samenwerking met Overwater Rentmeesterskantoor organiseert Van Oers Agro een lezing over hoe u als ondernemer om kunt gaan met overheidsingrijpen. Aan bod komen onder meer de schadeloosstellingen bij verkoop en het vestigen van zakelijke rechten. We gaan in op de fiscale gevolgen van deze vergoedingen. Daarnaast worden de fiscale aspecten van een bv/vof-structuur behandeld. De lezing vindt plaats op dinsdag 18 februari van 13.30 uur – 16.00 uur bij Zaal Koch in Kruisland. U ontvangt binnenkort een uitnodiging.

  • icon
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Arno Zagers
Arno Zagers | Directielid Agro
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.