Vanoers.nlAgroAgroFlits week 49

AgroFlits week 49 

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Baangerelateerde Investeringskorting (BIK): let op betaaldatum

Heeft u werknemers in dienst en investeert u minimaal 20.000 euro in nieuwe bedrijfsmiddelen voor eigen gebruik tussen 1 oktober 2020 en 31 december 2022? Dan komt u in aanmerking voor een afdrachtsvermindering loonbelasting van 3,9% van het investeringsbedrag. Bedrijfsmiddelen die worden verhuurd komen niet in aanmerking. Dit geldt ook voor verhuur binnen een BV-structuur, dus houd rekening met de juiste tenaamstelling. Een ander belangrijk aspect is de betaaldatum. De laatste (deel)betaling op de investering moet plaatsvinden in 2021 of 2022. Een investering in het vierde kwartaal 2020 die u dit jaar volledig betaalt telt dus niet mee voor de BIK. De BIK-verklaring is vanaf 1 september 2021 aan te vragen bij RVO.

Coronamaatregelen: aanvraagperioden NOW 3 en TVL

Komt u in aanmerking voor de derde overbruggingsmaatregel NOW 3? Het eerste tijdvak (NOW 3.1) kunt u nog aanvragen tot 13 december 2020. U komt in aanmerking voor NOW 3.1 als u 20% omzetverlies verwacht over de periode oktober tot en met december 2020 in vergelijking met  25% van uw omzet over 2019. Maak voor de berekening gebruik van de rekenhulpvan het UWV. Een andere maatregel is Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor MKB-ondernemers. U kunt gebruik maken van TVL Q4 als uw bedrijf minimaal € 3.000 vaste lasten heeft en meer dan 30% omzetverlies heeft in het 4e kwartaal van 2020 ten opzichte van het 4e kwartaal van 2019. U kunt tot 29 januari 2021 tegemoetkoming aanvragen.

Coronamaatregelen: bonusklem?

Vanwege de coronacrisis is de overheid ondernemers financieel tegemoet gekomen met de NOW-regeling en met bijzonder uitstel van belastingen. Heeft u gebruik gemaakt van de NOW? Of heeft u het bijzonder uitstel van betalingen verlengd? Dan is in veel gevallen de zogenaamde ‘bonusklem’ van toepassing. Deze bonusklem houdt in dat geen bonus of dividend mag worden uitgekeerd aan de directie of de aandeelhouders. Dit geldt ook voor de bonusuitkering onder de WKR. Ook mogen er geen eigen aandelen worden ingekocht. De bonusklem geldt over 2020 en tot en met de aandeelhoudersvergadering in 2021 waarin de jaarrekening over 2020 wordt vastgesteld. Wilt u weten of de bonusklem ook voor u van toepassing is? Neem dan contact op met uw relatiebeheerder.

Subsidie glastuinbouw voor investeringen in energiebesparende maatregelen

Investeert u in een tweede energiescherm (waarbij een eerste scherm minimaal 35% energie bespaart), in een aansluiting op een warmte netwerk, of in een luchtbehandelingssysteem? U kunt tot 25% EHG-subsidie krijgen op de subsidiabele kosten. De investering moet na 30 november 2020 gedaan zijn en voldoen aan de voorwaarden.

Kentekenplicht landbouwvoertuigen vanaf 2021

Vanaf 2021 moeten alle landbouwvoertuigen die op de openbare weg rijden geregistreerd worden. Voertuigen die harder rijden dan 25 km per uur of nu ontheffingsplichtig zijn, moeten daarnaast een kenteken hebben bij het einde van de overgangsperiode op 31 december 2021. Voertuigen die maximaal 25 km per uur rijden hebben tot 2026 geen kentekenplicht. LTO heeft een wegwijzergepubliceerd. Informatie over de registratie vindt u op de website van de RDW.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag verder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Neem contact op

  • icon
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Arno Zagers
Arno Zagers | Directielid Agro
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.