Vanoers.nlAgroAgroFlits week 48

AgroFlits week 48 

Agroflits week 48

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Subsidie Jonge Landbouwers Noord-Brabant

Uiteindelijk heeft ook Noord-Brabant de jonge landbouwersregeling gepubliceerd. Vanaf 2 december 2019 t/m 7 februari 2020 kunnen de aanvragen ingediend worden. De toekenning van het subsidie vindt plaats op basis van het aantal punten per categorie. De categorieën met het hoogst aantal punten betreffen investeringen in Emissiearme vloeren voor Melkveehouderij en vleeskalverhouderij en Emissiearme stalsystemen voor de varkenshouderij. Gezien het beschikbare budget van € 560.000 zullen er, bij toekenning van het maximale subsidiebedrag, maar 28 aanvragen toegewezen kunnen worden.

 

Worden er boetes uitgedeeld op grond van de meststoffenwet?

Vraagt u zich ook wel eens af of er boetes opgelegd worden bij het niet voldoen aan de meststoffenwet? Jazeker! In 2018 zijn er in totaal 3.674 boetes uitgedeeld. Dit is een stijging ten opzichte van 2017 en is het gevolg van het gebruik van steeds geavanceerdere data-analyse. Een type boete welke simpel is te voorkomen maar waarvan er in 2018 toch 885 zijn uitgedeeld, betreft het voldoen aan de administratieve verplichtingen. Weet u niet zeker of dit bij u wel goed wordt bijgehouden? Neem contact op met uw relatiebeheerder.

 

ISDE-subsidie op de schop

De subsidieregeling op warmtepompen, zonneboilers, pelletkachels en biomassaketels wijzigt in 2020. De laatste twee categorieën worden geschrapt, terwijl de eerste twee categorieën niet meer voor nieuwbouw gaan gelden. Vanaf 2021 gaat isolatie onder de ISDE vallen en mogelijk al in 2020 worden zonnepanelen subsidiabel. Dit om de ondernemers die minder dan 25 KWh kunnen leggen en daardoor niet in aanmerking komen voor EIA tegemoet te komen.

 

Verhoogde boetes bij ontbreken RI&E

Slechts 45% van de bedrijven met werknemers heeft een RI&E met bijbehorend Plan van Aanpak, terwijl dit wettelijk verplicht is. Reden om de boetes fors te verhogen. De Inspectie SZW kan direct een boete opleggen in plaats van een eis stellen of een waarschuwing geven, zoals tot nu toe het geval was. Wanneer u als werkgever geen recente RI&E heeft, dan kunt u een boete krijgen van maximaal 4.500 euro (dit was 3.000 euro). De boete voor het ontbreken van een Plan van Aanpak gaat van 750 euro naar 3.000 euro. Heeft u nog geen RI&E? Neem dan contact op met uw loonadviseur om de te nemen stappen door te spreken.

 

Extra Lunchbijeenkomst voor agrarische ondernemers: Stoppen of doorgaan?

Boeren stoppen niet, ze ploegen voort. Maar wat als er geen bedrijfsopvolger is? Moet u dan al nadenken over afbouwen of stoppen of zijn er wellicht andere opties? Tijdens deze bijeenkomst praten wij u bij over de (fiscale) gevolgen én over de mogelijkheden. Zo kan het interessant zijn om uw kinderen te laten toetreden tot de onderneming. Andere alternatieven waar u misschien nog niet over heeft nagedacht zijn het aangaan van een samenwerkingsverband met een jonge agrariër of het oprichten van een bv. Na twee volle cursussen is er een extra datum gepland: donderdag 12 december op ons kantoor in Roosendaal. De aanvang is 12.00 uur en wij verzorgen voor u de lunch. Schrijf u snel in via de website van de Van Oers Academy.

  • icon
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Arno Zagers
Arno Zagers | Directielid Agro
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.