Vanoers.nlAgroAgroflits week 48

Agroflits week 48 

Agroflits week 48

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Subsidieregeling Groen Economisch Herstel opent 20 december

Op 20 december opent een subsidieregeling waarmee u tot 60% (jonge landbouwers tot 75%) van uw investering vergoed kunt krijgen. Op basis van een puntensysteem komen investeringen in aanmerking. RVO zal nog een lijst publiceren met daarop de investeringscategorieën en puntentelling. Denk hierbij aan landbouwmachines met GPS, machines voor niet-kerende grondbewerking, veldrobots en mestverwerkingsinstallaties. De investeringen moeten in ieder geval bijdragen aan de thema’s precisielandbouw en smart farming, water, duurzame bedrijfsvoering, digitaliseren of natuurinclusieve- en kringlooplandbouw. De regeling zal opengesteld zijn tot begin februari. Voor de aanvraag is een projectplan benodigd. Elke landbouwer mag maximaal twee investeringen aanmelden, waarbij het subsidiebedrag tussen 25.000 en 150.000 euro uitkomt.

Regels witte kentekenplaten voor buitenlands personeel

Alleen bezitters van auto’s met Nederlandse kentekenplaten betalen motorrijtuigenbelasting. Personen die korter dan vier maanden in Nederland wonen en zich daarom niet hoeven in te schrijven in de Basisregistratie Personen mogen in Nederland met hun eigen kentekenplaten blijven rijden. Anders is dat voor personen die langer dan vier maanden hier verblijven, zij moeten zich inschrijven in de basisregistratie Personen en mogen maximaal zes maanden per jaar belastingvrij in Nederland rijden. Daarna moeten zij hun auto invoeren. Vanaf dat moment moet in Nederland de MRB en BPM worden betaald.

Mestboekhouding 2021 en extra fosfaatgebruiksnorm organische mest

Als landbouwer bent u verplicht om een administratie bij te houden van onder andere uw mestgebruik. Wat u hiervoor moet bewaren kunt u hier nalezen. Het is aan te raden, indien u dat nog niet gedaan heeft, om voor het eind van het jaar een mestberekening te maken over 2021. In sommige situaties kunt u voor het eind van het jaar namelijk nog verzoeken om gebruik te mogen maken van de mogelijkheid om 5 kg fosfaat per hectare extra uit organische mest toe te passen bij bouwland met fosfaattoestand hoog. De voorwaarden kunt u nalezen op de site van RVO.

Fiscale eindejaarstips 2021

Welke fiscale maatregelen kunt u als ondernemer dit jaar nog treffen die voordelig voor u kunnen uitpakken? Hoe kunt u nu al slim inspelen op wijzigingen die vanaf 2022 gaan gelden? Op onze website zijn de Top 10 Eindejaarstips geplaatst. Wij geven u 10 tips waarmee u aan het einde van het jaar belasting kunt besparen. Zo kunt u de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) optimaliseren door investeringen nog dit jaar te doen of juist uit te stellen naar volgend jaar. De aftrek loopt namelijk af naarmate de investering groter wordt. Door hier slim mee om te gaan kunt u een hogere aftrek realiseren. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van de verruimde schenkvrijstelling. De vrijstellingen voor het schenken aan (klein)kinderen en derden zijn door corona in alleen 2021 met € 1.000 verhoogd. Alle tips leest u hier.

SDE++ subsidie opent in juni 2022

De openstelling van de regeling Subsidie Duurzame Energie, waar bijvoorbeeld productiesubsidie voor zonnepanelen onder valt, is vervroegd. Afgelopen jaren opende de regeling in het najaar. Door de hoge energieprijzen is besloten de regeling nu te vervroegen en al in juni open te stellen. Wilt u een SDE-project aanvragen? Zorg dan dat bij de aanvraag een recente transportindicatie en eventueel vergunningen aanwezig zijn.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Theunis Mulders
Theunis Mulders
Directeur
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!