Vanoers.nlAgroAgroFlits week 46

AgroFlits week 46 

Bomen

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Lunchbijeenkomst voor agrarische ondernemers: Stoppen of doorgaan?

Boeren stoppen niet, ze ploegen voort. Maar wat als er geen bedrijfsopvolger is? Moet u dan al nadenken over afbouwen of stoppen of zijn er wellicht andere opties? Tijdens deze bijeenkomst praten wij u bij over de (fiscale) gevolgen én over de mogelijkheden. Zo kan het interessant zijn om uw kinderen te laten toetreden tot de onderneming. Andere alternatieven waar u misschien nog niet over heeft nagedacht zijn het aangaan van een samenwerkingsverband met een jonge agrariër of het oprichten van een bv. Er worden twee bijeenkomsten gegeven over dit thema: donderdag 21 november op ons kantoor in Zundert en dinsdag 26 november op ons kantoor in Roosendaal. De aanvang is 12.00 uur en wij verzorgen voor u de lunch. Schrijf u snel in via de website van de Van Oers Academy.

 

Subsidie Jonge Boerenregeling Zeeland

Zeeland stelt de Jonge Boerenregeling open van 2 december 2019 t/m 31 januari 2020. Deze subsidie is bestemd voor jonge landbouwers (< 40 jaar). Het doel is het stimuleren van investeringen die bijdragen aan de verbetering van milieu, biodiversiteit of diergezondheid. De provincie heeft een lijst opgesteld met installaties en machines die in aanmerking komen voor de subsidie. De lijst en de voorwaarden vindt u op de website van de provincie.

 

Caravans en opslag in uw loods of stal?

Wat als u een loods of stal gaat verhuren voor opslag of caravanstalling? Zolang u de loods gebruikt voor agrarische activiteiten is sprake van ondernemingsvermogen. Als u deze gaat verhuren verandert de functie. Er is dan sprake van privévermogen óf van een nieuwe (ondernemings)activiteit. In dat geval verlaat de loods het ondernemingsvermogen van de agrarische onderneming. Het gevolg is dat u moet afrekenen over de meerwaarde van de loods. Hierop bestaat een uitzondering. Uit de rechtspraak volgt dat deze verhuurde onroerende zaken tot het ondernemingsvermogen kunnen blijven behoren. Eén van de voorwaarden is wel dat u met de overige aanwezige onroerende zaken de agrarische onderneming voortzet. Mocht deze situatie zich voordoen, laat u zich dan goed adviseren.

 

Einde aan slapend dienstverband

Wanneer een werknemer na langdurige arbeidsongeschiktheid in dienst blijft bij de werkgever is er sprake van een slapend dienstverband. De werkgever tracht hiermee het betalen van een transitievergoeding te voorkomen. De Hoge Raad heeft recentelijk beslist dat dit niet onder goed werkgeverschap valt. De werkgever moet instemmen met een verzoek om het dienstverband te beëindigen. Alleen als er nog reële re-integratiemogelijkheden zijn kan de werkgever hier onderuit. Dat betekent dat werknemers in een slapend dienstverband hun transitievergoeding kunnen opvragen. De werkgever kan hier wel compensatie voor krijgen. Lees hier het hele artikel.

 

Te veel belasting op leidingwater betaald?

Verbruikt uw bedrijf veel leidingwater? Dan heeft u mogelijk teveel belasting betaald. Per WOZ-object kan belasting geheven worden over maximaal 300 m³. In een aantal gevallen wordt hier door de waterleidingmaatschappij ten onrechte geen rekening mee gehouden. Zij berekenen ook belasting het meerdere. De teveel betaalde belasting kan over de voorgaande vijf jaar worden teruggevorderd. Dus verbruikt u meer dan 300 m³ water, kijk dan kritisch naar de afrekening. Mogelijk heeft u recht op een teruggave.

  • icon
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Arno Zagers
Arno Zagers | Directielid Agro
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.