Vanoers.nlAgroAgroFlits week 43

AgroFlits week 43 

Agroflits week 43

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Negatieve rente? Nog schenken in 2020

Een aantal banken gaat vanaf 1 januari negatieve rentes rekenen op spaarsaldi boven de 250.000 euro. Dan kan het dubbel interessant zijn om dit jaar nog te schenken aan bijvoorbeeld de kinderen. U voorkomt negatieve rente en u benut de schenkingsvrijstellingen. Voor 2020 bedraagt de jaarlijkse schenkingsvrijstelling aan kinderen 5.515 euro. Aan andere personen, bijvoorbeeld de kleinkinderen kunt u dit jaar 2.208 euro belastingvrij schenken. Eenmalig mag u aan een kind in de leeftijd van 18 tot 40 jaar een verhoogd bedrag van 26.457 schenken. Wordt de schenking benut voor een studie dan mag deze eenmalige schenking zelfs 55.114 euro bedragen. Of u kunt eenmalig 103.643 euro schenken als dit bedrag wordt benut voor de aanschaf of verbetering van de eigen woning of de aflossing van de hypotheek daarvan. Overigens is de verhoogde schenkvrijstelling voor de eigen woning niet beperkt tot alleen kinderen. Deze schenking kunt u ook aan anderen doen, bijvoorbeeld de kleinkinderen, mits de verkrijgers maar tussen 18 en 40 jaar zijn. De tarieven voor schenkingen boven de vrijstelling lopen uiteen van 10% tot 40%. Dit is afhankelijk van de hoogte van de schenking en uw relatie tot de verkrijger.

Opnieuw uitstel vaststelling tegemoetkomingsregelingen

De vaststellingsperiode voor de Tegemoetkoming sierteelt en onderdelen voedingstuinbouw en de Tegemoetkoming fritesaardappeltelers is opnieuw verlengd. De definitieve vaststelling kunt u nu tot 30 november indienen. Reden van dit uitstel is dat pas deze week het protocol is vastgesteld. Hierin staat welke bewijsstukken u moet meesturen bij aanvragen van 125.000 euro of meer. Het advies is om niet te lang te wachten met het indienen, zodat eventueel ontbrekende gegevens nog voor de sluitingstermijn kunnen worden aangeleverd.

Uitstel vermogenstoets Tozo

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is één van de maatregelen van de overheid om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De regeling is voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers. Het voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als het inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt. Voor Tozo 3 (periode oktober 2020 t/m maart 2021) zou een beperkte vermogenstoets worden ingevoerd. Daardoor zou voor het bepalen van de hoogte van de tegemoetkoming ook worden gekeken naar het vermogen van de ondernemer. Deze voorwaarde is nu komen te vervallen. Naar verwachting wordt de beperkte vermogenstoets wel ingevoerd voor Tozo 4 (periode april 2021 t/m juni 2021).

Pas in 2021 weer subsidie voor particulier die nieuwe elektrische auto koopt

Bent u van plan om privé een nieuwe elektrische auto te kopen? Dan kunt u beter even wachten tot 2021. Er is namelijk een subsidieregeling waarbij u €4.000 terugkrijgt op de aanschafprijs, maar de pot is nu leeg. Vanaf 1 januari 2021 is er weer een nieuw deel van het budget beschikbaar. Voor gebruikte elektrische auto’s is nog wel subsidie beschikbaar. Het subsidiebedrag daarvoor bedraagt €2.000. Daarnaast is er nog een reden om te wachten tot 2021 met de aanschaf van een nieuwe auto. De BPM-regels worden aangepast, waardoor veel autofabrikanten met goedkopere modellen zullen komen.

 

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag verder.

  • icon
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Arno Zagers
Arno Zagers | Directielid Agro
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.