Vanoers.nlAgroAgroflits week 38

Agroflits week 38 

Agroflits week 38

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Heeft u teveel SDE-subsidie ontvangen?

Ontvangt u nu een voorschot op uw SDE+(+) subsidie? Houd er dan rekening mee dat dit voorschot als gevolg van de hoge elektriciteitsprijzen waarschijnlijk te hoog is. De hoogte van deze subsidie is namelijk gekoppeld aan de gemiddelde marktwaarde voor elektriciteit. Hoe hoger deze waarde des te minder subsidie u zult ontvangen. Indien u een te hoog voorschot heeft ontvangen, zal dit verrekend worden met de toekomstige voorschotten. RVO zal de ondernemers waarvoor dit geldt op de hoogte brengen.

Prinsjesdag: wijzigingen inkomstenbelasting

Op de derde dinsdag van september was het Prinsjesdag en zoals gebruikelijk heeft het (demissionair) kabinet enkele veranderingen in de inkomstenbelasting aangekondigd. In 2022 wordt het tarief in de eerste schijf (onder de AOW-leeftijd) verlaagd naar 37,07% (in 2021 was dit 37,10%). Daarnaast is het einde van de eerste schijf in 2022 vastgesteld op € 69.398 (in 2021: € 68.507). Tevens is er een lager afbouwpercentage dan in 2021 van toepassing op de arbeidskorting.

Prinsjesdag: verhoging tarieven milieu-investeringsaftrek

Met de milieu-investeringsaftrek (MIA) stimuleert het kabinet bedrijven tot het doen van milieuvriendelijke investeringen. In 2022 worden de drie percentages die de MIA kent verhoogd naar 27%, 36% en 45%. Dit betekent dat bedrijven in 2022 een hoger percentage van de investeringskosten af kunnen trekken dan in 2021 (percentages 2021: 13,5%, 27% en 36%). Tevens vallen vanaf 2022 licht elektronische bestelauto’s en een ondergrondse waterberging onder de hoogste aftrek van de MIA.

Prinsjesdag: wijzigingen inkomstenbelasting ondernemers

Ook voor ondernemers in de inkomstenbelasting zijn er wat wijzingen aangekondigd op Prinsjesdag. De zelfstandigenaftrek daalt met € 360 naar een bedrag van € 6.670 in 2022 (in 2021 € 6.310). Dit betekent minder belastingvoordeel voor zelfstandigen doordat het bedrag waarover de belasting berekend wordt stijgt. Ondernemers in de inkomstenbelasting die de AOW-gerechtigde leeftijd al hebben bereikt hebben in 2022 recht op € 3.155 aan zelfstandigenaftrek.

Herhaalde ziekmelding werknemer

Twijfelt u aan de ziekmelding van een werknemer? Dan zijn er een aantal opties die u kunt inzetten. Een ziekmelding weigeren kan een werkgever niet, u bent immers geen arts. Wel kunt u de werknemer naar de bedrijfsarts sturen. U mag de bedrijfsarts voorafgaand aan het consult informeren over uw twijfels. De bedrijfsarts zal een oordeel vellen. De werknemer mag om een second opinion vragen, de werkgever mag dit niet. Wel kunt u bij het UWV een deskundigenoordeel vragen. Heeft u zorgen of vragen over uw personeel? Neem dan contact op met onze loonadviseurs en arbeidsjuristen.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Theunis Mulders
Theunis Mulders
Directeur
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!