Vanoers.nlAgroAgroFlits week 35

AgroFlits week 35 

Agroflits week 35

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Maandag 31 augustus sluit aanvraagperiode NOW 2.0

De termijn om aanvragen voor het tweede noodsteunpakket in te dienen verloopt op 31 augustus. Het doel van de regeling is het behoud van werkgelegenheid door bedrijven te ondersteunen in de betaling van de loonkosten. Volgens de tekst van de regeling komen bedrijven met een omzetdip in de zomermaanden eveneens in aanmerking. De rekenmethodiek is jaaromzet 2019 gedeeld door drie, en dit bedrag afzetten tegen vier opeenvolgende maanden in de zomer. Is de omzet in die vier maanden meer dan 20% lager dan de jaaromzet 2019 gedeeld door drie dan komt u in aanmerking voor de NOW 2.0. Het is nog niet duidelijk of en hoe bij de vaststelling moet worden aangetoond dat de omzetdip door corona is veroorzaakt.

Datum definitieve vaststelling steunmaatregelen naar 31 oktober

Heeft u een aanvraag gedaan voor een tegemoetkoming Sierteelten voedingstuinbouw voor minder dan € 25.000? Of een aanvraag voor fritesaardappeltelers? Vergeet dan niet uiterlijk 31 oktober 2020 via RVO de vaststellingsaanvraag in te dienen. Deze datum stond eerst op 31 augustus cq 15 september maar is nu voor alle aanvragers uitgesteld tot 31 oktober. Als bijlage stuurt u een eigenverklaring mee. Is het bedrag hoger dan € 25.000, dan dient er een extra bewijsstuk meegezonden te worden. Het is nog niet bekend wat dit is. Bij de vaststellingsaanvraag voor de tegemoetkoming fritesaardappeltelers dient u naast de eigenverklaring ook documenten aan te leveren waaruit blijkt hoeveel fritesaardappelen u niet geleverd heeft en een certificaat waaruit blijkt dat het om de oogst consumptieaardappelen 2019 gaat. Meer informatie kunt u vinden op de site van RVO.

Invoering klimaatreserve voor landbouwondernemers?

In de tweede kamer is gepleit voor de invoering van een klimaatreserve voor landbouwondernemers. De reserve is bedoeld om grote schommelingen te voorkomen in het inkomen door externe factoren. Denk hierbij aan droogte en dierziekte. De klimaatreserve moet het mogelijk maken een deel van de winst te reserveren in goede jaren, voor de jaren waarin de onderneming verliesgevend is. Zo kunnen de resultaten over de jaren worden uitgespreid. Dit kan leiden tot een fiscaal voordeel. Bijvoorbeeld omdat de heffingskortingen vaker benut kunnen worden. De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft aangegeven de invoering van de klimaatreserve te onderzoeken.

Prinsjesdag: eerste schijf vennootschapsbelasting naar 400.000 euro

De voorbereidingen voor de Prinsjesdagdebatten zijn in volle gang. De eerste voorgestelde maatregelen sijpelen inmiddels door. Zo lijkt de zelfstandigenaftrek versneld afgebouwd te worden, gaat de arbeidskorting omhoog en wordt de eerste schijf van de inkomstenbelasting met 1% verlaagd. De eerste schijf in de vennootschapsbelasting gaat mogelijk van € 200.000 naar € 400.000, het tarief wordt 15% in plaats van 16,5% en het hogere tarief blijft 25%. De overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarkt lijkt te gaan vervallen. Wilt u alles weten over de definitieve Prinsjesdagplannen? Meld u zich dan aan voor onze bijeenkomsten.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag verder.

  • icon
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Arno Zagers
Arno Zagers | Directielid Agro
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.