Vanoers.nlAgroAgroFlits week 3

AgroFlits week 3 

AgroFlits week 3

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Gebruikt u het btw-identificatienummer al?

Heeft u een eenmanszaak of bent u ZZP’er? Dan heeft u van de Belastingdienst een brief ontvangen met daarin het btw-identificatienummer (btw-id). U bent vanaf 1 januari 2020 verplicht het btw-id te gebruiken voor de communicatie met uw klanten en uw leveranciers. U moet dus bijvoorbeeld uw factuurpapier, de website en de administratiesoftware hebben aangepast. Het oude btw-nummer blijft ook bestaan. Die gebruikt u voor de communicatie met de Nederlandse Belastingdienst. Denk bijvoorbeeld aan uw aangifte omzetbelasting. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met uw relatiebeheerder.

 

Aangepaste voorwaarden BEX

Stelt u als melkveehouder uw mestboekhouding op aan de hand van BEX? Houdt er dan rekening mee dat er een aantal nieuwe verplichtingen zijn. Zo is het nu verplicht om een uitdraai met als uiterlijke datum 1 februari van het volgend jaar in de administratie op te nemen. Tevens dienen de invoergegevens in de BEX overeen te komen met de invoergegevens in de Kringloopwijzer van de Centrale Database.

 

Geproduceerde melk i.p.v. geleverde melk

RVO heeft haar standpunt ten aanzien van de controles op mestproductie en fosfaatrechten aangescherpt. Zij gaan bij controles niet uit van de aan de fabriek geleverde melk, maar van de op het bedrijf geproduceerde melk. U moet daardoor ook rekening houden met bijvoorbeeld melk voor kalveren en antibioticamelk. Het gevolg hiervan kan zijn dat de melkproductie in een hogere staffel komt. Dit kan leiden tot een verhoging van de fosfaatproductie van 0,7 tot 0,8 kg per melkkoe. De wijziging kan daardoor ook van invloed zijn op de benodigde fosfaatrechten en de mestboekhouding.

 

Afrekenen over uw oude saldolijfrente?

Vanaf 1 januari 2001 worden saldolijfrenten (geheel) belast als privévermogen (box 3). Voor de op 1 januari 2001 reeds bestaande saldolijfrenten was er op dat moment een overgangsrecht ingegaan. Dit overgangsrecht eindigt op 31 december 2020. Daardoor moet op 31 december 2020 in één keer worden afgerekend over de nog bestaande saldolijfrenten van voor 1 januari 2001. Bent u in het bezit – of denkt u het bezit te zijn – van een dergelijke saldolijfrente? Neem dan contact op met uw relatiebeheerder. Dan kunnen wij u verder helpen inzicht te krijgen in de mogelijke fiscale gevolgen.

 

Landbouwnormen: hogere waardering voor aardbeien

Elk jaar publiceert de Belastingdienst de Landbouwnormen. In dit document zijn de waarderings- en afschrijvingsnormen voor het afgelopen jaar opgenomen. De normen worden elk jaar geactualiseerd aan marktomstandigheden, zoals hogere aankoopkosten. Zo is bijvoorbeeld het normbedrag voor aardbeien in de kas gestegen van 4,77 naar 5,15 per m², ofwel 3.800 euro per hectare. Aan de hand hiervan berekenen wij o.a. de waarde van uw veldinventaris. Deze normen kunnen dus een aanzienlijke invloed hebben op uw jaarcijfers.

 

Meer informatie

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op.

  • icon
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Arno Zagers
Arno Zagers | Directielid Agro
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.