Vanoers.nlAgroAgroFlits week 25

AgroFlits week 25 

AgroFlits week 25

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Gebroken boekjaar? Nog snel investeren!

Eindigt uw boekjaar op 30 juni? Mogelijk wilt u voor het einde van uw boekjaar nog  investeren om het jaar fiscaalvriendelijk af te sluiten. Er zijn wel een aantal aandachtspunten. Denk bijvoorbeeld aan het investeren in bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de fiscale investeringsaftrek (KIA, MIA of EIA) en/of willekeurige afschrijving (VAMIL of WASO). Let wel op als u dit boekjaar de investeringsverplichting aangaat, maar u het bedrijfsmiddel pas na 30 juni in gebruik neemt. U kunt dan de investeringsaftrek en willekeurige afschrijving toepassen tot maximaal het bedrag dat u heeft aanbetaald. Het restant aan fiscaal voordeel krijgt u in het jaar van ingebruikname. Overweegt u om nog snel te investeren? Neem dan contact op met uw relatiebeheerder om de exacte voorwaarden door te spreken.

Minimumtarief ZZP-ers van de baan

Sinds 2016 is de Wet deregulering arbeidsrelatie (DBA) van kracht. Opdrachtgever en opdrachtnemer beoordelen samen of sprake is van loondienst of van werkzaamheden als zelfstandige (ZZP-er). Eén van de aanvullende voorwaarden in het wetsvoorstel is dat opdrachtgevers een uurtarief van minimaal € 16 moeten hanteren om als zelfstandige aangemerkt te kunnen worden. Deze bepaling is geschrapt omdat er onvoldoende draagvlak voor is. Wel blijft de online toets bestaan. Deze wordt ingevuld door de opdrachtgever en de opdrachtnemer. Op basis hiervan wordt een indicatie gegeven of er sprake is van dienstbetrekking of opdrachtaanneming. De methodiek is grotendeels gelijk aan de vroegere Verklaring Arbeidsrelatie (VAR).  Het verschil hiermee is dat nu ook de opdrachtgever aansprakelijk kan worden gesteld.

Subsidie voor investeringen in pluimveestallen

Van 1 juli t/m 31 augustus 2020 opent een subsidie voor bewezen innovaties in de pluimveehouderij. Deze regeling is bedoeld voor pluimveehouders die willen investeren in hun stal om fijnstof te reduceren. Het totale budget bedraagt 7,5 miljoen. De verdeling van het budget vindt plaats onder de aanvragers die het hoogst scoren op de te plaatsen techniek en de ligging van het bedrijf. Meer informatie vindt u bij RVO.

Uitstel DGA-taks

Er is een wet in de maak die het voor dga’s verbiedt om meer dan € 500.000 te lenen bij de eigen bv. Dit is de wet excessief lenen. Als er toch meer wordt geleend, dan is het meerdere belast. Onder eigen leningen vallen ook leningen door de bv aan verbonden personen zoals (klein)kinderen. Overigens blijven schulden bij de bv in verband met de eigen woning, onder voorwaarden, buiten beschouwing. De ingangsdatum van deze wet stond gepland voor 2022, maar is met een jaar uitgesteld. Dit betekent dat dga’s tot eind 2023 de tijd hebben om de bovenmatige schulden aan hun eigen bv af te lossen.

Let op schuld-marktwaardeverhouding bij de eigen woninglening.

De schuld-marktwaardeverhouding is de verhouding tussen uw hypotheekschuld en de marktwaarde van uw woning. Op basis van deze verhouding wordt een opslag of korting bepaald voor de rente van uw eigen woninglening. Hoe hoger de schuld ten opzichte van de marktwaarde, hoe hoger de opslag van de rente. Is de WOZ-waarde van uw woning flink gestegen, of heeft u aanzienlijke aflossingen gedaan? Dan heeft u misschien recht op rentekorting of op een lager opslagpercentage. Niet alle banken verwerken dit automatisch, dus informeer hier naar bij uw financier.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag verder.

  • icon
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Arno Zagers
Arno Zagers | Directielid Agro
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.