Vanoers.nlAgroAgroflits week 22

Agroflits week 22 

Agroflits week 22

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

BIK-regeling gaat toch niet door, verlaging werkgeverspremie alternatief

Het kabinet trekt met terugwerkende kracht naar 1 januari 2021 de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) in. Dit volgt na overleg met de Europese Commissie. De BIK zou mogelijk als ongeoorloofde staatssteun aan te merken zijn. Onverwachts kan dus geen gebruik worden gemaakt van deze regeling. Dit heeft gevolgen voor ondernemingen die al investeringsverplichtingen zijn aangegaan met het voornemen gebruik te maken van de BIK-regeling. Er komt naar verwachting geen tegemoetkoming. Wel is het kabinet voornemens de premie voor het Algemeen werkloosheidsfonds (AWf) te verlagen. De verlaging van deze AWf-premie drukt de loonkosten en geeft daarmee de ruimte om te investeren. Ingangsdatum van deze regeling wordt op een later tijdstip bekend.

In het kort: de Arbeidstijdenwet

In het seizoen is de druk op personeel vaak groot. De Arbeidstijdenwet bepaalt onder meer het maximaal aantal uur dat een werknemer mag werken. Een dienst mag maximaal 12 uur duren, een werkweek maximaal 60 uur. Over een langere periode gelden echter andere regels. Per vier weken mag gemiddeld 55 uur worden Per zestien weken geldt een gemiddelde van 48 uur per week. Na een werkdag moet er 11 uur aangesloten rust zijn. Wel mag deze rustperiode eens in de zeven dagen worden verlaagd naar 8 uur als de omstandigheden daar om vragen. Na een vijfdaagse werkweek moet de werknemer 36 uur rust krijgen. Een langere werkweek is mogelijk, mits in een periode van twee weken, de werknemer minimaal 72 uur aangesloten niet werkt. Deze periode mag ook gesplitst worden in twee perioden van minimaal 32 uur. Zorg dat u voldoet aan de Arbeidstijdenwet. Er vinden regelmatig controles plaats.

Landbouwvrijstelling opnieuw onder vuur

De Algemene Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar de landbouwvrijstelling en stelt voor de regeling op te heffen of op zijn minst aan te passen. De landbouwvrijstelling dient volgens de rekenkamer sinds de Wet op de inkomstenbelasting 2001 geen doel meer en lost geen probleem op. Het gevolg van de voortzetting van de vrijstelling is volgens de Rekenkamer een fiscaal ongelijke behandeling van gronden van verpachters of actieve landbouwondernemers met gronden. De vrijstelling wordt in 2022 in Den Haag geëvalueerd. Gezien de huidige ontwikkelingen is een eventuele herwaardering in 2021 nog raadzaam.

Voorschot uitbetaling betalingsrechten 2021

Ook dit jaar kan er weer, onder voorwaarden, een voorschot aangevraagd worden op de uitbetaling van de betalingsrechten. Het voorschot bedraagt € 300 per betalingsrecht en kan van 8 t/m 30 juni via mijn.rvo.nl aangevraagd worden. U ontvangt het voorschot dan in juli. De definitieve uitbetalingen vinden plaats vanaf december 2021. Hebben wij voor u de gecombineerde opgave ingediend, dan zullen wij voor u het voorschot aanvragen. Nadere informatie over het voorschot vindt u op de site van RVO.

Aanpassing pachtnormen per 1 juli 2021

De nieuwe pachtnormen die op 1 juli 2021 van kracht worden, zijn bekend gemaakt. De aanpassingen van de pachtprijzen per pachtprijsgebied voor “los bouw- en grasland” lopen uiteen van een daling met 14% (Veenkoloniën en Oldambt) tot een stijging met 25% (Zuidwestelijk akkerbouwgebied). Voor Zuidwest-Brabant geldt een stijging van de pachtprijs van 12%. De pachtnorm voor “los tuinland”, waar ook boomkwekerij grond onder valt, is in het pachtprijsgebied “Rest van Nederland” met 14% gestegen van € 2.646 naar € 3.024 per ha.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Theunis Mulders
Theunis Mulders
Directeur
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!