Vanoers.nlNieuwsAgroFlits week 21

AgroFlits week 21

Agroflits week 21

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Tozo-regeling verlengd

In verband met de coronacrisis kunnen zelfstandig ondernemers gebruik maken van de Tozo-regeling. Met de Tozo (tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) maken zelfstandig ondernemers aanspraak op inkomensondersteuning tot aan het sociaal minimum. Deze regeling geldt voor o.a. zzp’ers en dga’s. De regeling liep tot 1 juni, maar wordt met drie maanden verlengd. Wel wordt vanaf 1 juni een ‘partnertoets’ geïntroduceerd. Daardoor wordt ook gekeken naar het inkomen van de partner bij het vaststellen van de hoogte van de uitkering.

Corona steunmaatregelen: TVL volgt TOGS op

Half juni gaat de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) open. De regeling is het vervolg op de Tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren (TOGS). De TOGS gaf recht op eenmalig € 4.000. De TVL keert tot maximaal 20.000 euro belastingvrij uit, verspreid over drie maanden. De regeling is voor ondernemers die meer dan 30% omzetverlies hebben in de periode 1 juni tot en met 31 augustus 2020. De bijdrage dient voor dekking van vaste kosten zoals huur, onderhoud, verzekeringen en leasecontracten. Loonkosten vallen hier niet onder, hiervoor is de NOW-regeling. Aanvragen van de RVL kan via de website van RVO.

NOW-regeling aangepast

De tegemoetkomingsregeling voor loonkosten (NOW-regeling) wordt verlengd en aangepast. Zo wordt de ontslagboete geschrapt en gaat het percentage forfaitaire opslag van 30% naar 40%. Daarnaast mag een bedrijf dat gebruik maakt van de NOW-regeling dit jaar geen dividend aan de aandeelhouders uitkeren of bonussen aan het bestuur betalen. De referentiemaand voor de loonsom mag naar maart als blijkt dat de loonsom in maart-mei hoger is dan in januari-maart. Dat biedt perspectief voor seizoensbedrijven.

Voorschotbetaling betalingsrechten aanvragen

Normaal worden de betalingsrechten aan het einde van het jaar uitgekeerd. Dit jaar kunt u een voorschotuitkering aanvragen van 300 euro per hectare subsidiabele landbouwgrond. U moet dan wel de gecombineerde opgave hebben ingediend en op basis daarvan recht hebben op uitbetaling. Daarnaast moet u voldoen aan de eisen van de-minimissteun. Over een periode van 3 belastingjaren mag u maximaal 20.000 euro de-minimissteun hebben ontvangen. Het voordeel van de vervroegde uitbetaling is het naar voren halen van liquiditeit en rente over de periode juli-december. Wij zullen de vervroegde aanbetaling standaard aanvragen voor alle gecombineerde opgaves die door ons zijn ingediend.

Ontslag ten gevolge van de coronacrisis

Bent u door de coronacrisis niet langer in staat uw personeel aan het werk te houden? Houdt dan rekening met de regels bij een ontslag. Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan van rechtswege worden beëindigd na verloop van de termijn. Wilt u gedurende de looptijd een contract voor bepaalde tijd beëindigen? Dan gelden dezelfde regels als bij opzegging van een contract voor onbepaalde tijd. U kunt dan een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV, of een beëindigingsovereenkomst met wederzijds goedvinden opstellen. Dit is maatwerk. Stem daarom een voorgenomen ontslag altijd af met een arbeidsjurist. Zo komt u niet voor vervelende verrassingen te staan.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag verder.

Van Oers Agro
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
arno zagers
Arno Zagers | Directielid Agro
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek