Vanoers.nlAgroAgroFlits week 19

AgroFlits week 19 

Agroflits

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Tegemoetkomingsregeling sierteelt en voedingstuinbouw

Een aantal sectoren waarvoor de NOW-regeling niet geldt kunnen zich inschrijven voor een nieuwe tegemoetkomingsregeling. Deze sectoren zijn o.a. telers van boomkwekerijproducten in volle grond, perk- en potplanten onder glas, snijbloemen, transporteurs die sierteelt rijden en bedrijven in de voedingstuinbouw die direct of indirect leveren aan hotels, restaurants en cafés. Een bedrijf komt in aanmerking als zij in de periode 12 maart t/m 11 juni 2020 meer dan 30% omzetverlies heeft. Een andere mogelijkheid is een verlies van brutowinst in vergelijking met het gemiddelde van de voorgaande drie jaren. Een groothandel met veel inkoop mag rekenen met brutowinstmarge in plaats van met omzet. Meer informatie over de voorwaarden leest u bij de rijksoverheid.

Zoekt u nog betalingsrechten?

De deadline voor het indienen van de gecombineerde opgave nadert. Uiterlijk 15 mei moet de opgave bij RVO zijn ingediend. Als u te laat bent wordt u gekort bij de uitbetaling van de betalingsrechten. Heeft u meer grond in gebruik dan rechten? Een aantal van onze klanten heeft nog niet benutte rechten. Wellicht kunnen vraag en aanbod bij elkaar komen. Laat het ons tijdig weten, zodat we de betalingsrechten voor 15 mei kunnen overdragen. Neem bij vragen contact op met Arie de Jong.

 

Update maatregelen vanwege het coronavirus

Het kabinet heeft zes nieuwe belastingmaatregelen genomen om met name ondernemers tegemoet te komen. Deze hebben o.a. betrekking op het verlagen van het gebruikelijk loon voor dga’s met omzetdaling, versoepeling van het urencriterium voor zzp-ers, verhogen van de vrije ruimte werkkostenregeling, de verwerking van verliesverrekening 2020 in de aangifte 2019 voor vennootschapsbelastingplichtige ondernemingen, excessief lenen en het opschorten van hypotheekbetalingen. Lees meer over de zes belastingmaatregelen in ons coronadossier.

Pas in 2024 aanpassing verouderde Brabantse stalsystemen

De verouderde stalsystemen hoeven op 1 oktober 2022 nog niet te zijn aangepast. De deadline is verschoven naar 1 januari 2024. Dit heeft de nieuwe coalitie van de provincie Noord-Brabant in het coalitie-akkoord opgenomen. De verplichte datum voor de vergunningaanvraag op 1 januari 2021 komt te vervallen. Hiermee komt de provincie deels tegemoet aan het verwijt dat er nog geen geschikte stalsystemen op de markt zijn. Het is de eigen verantwoordelijkheid van de ondernemer de vergunning tijdig te regelen. Ook wordt het schuiven met stikstofuitstoot tussen stallen op het eigen bedrijf mogelijk. Brabant blijft wel een strakkere tijdlijn hanteren dan de Rijksoverheid, die 2028 aanhoudt.

Samenwonen? Wat als het mis gaat.

Samenleven met een partner volgens de regel: ‘het gaat goed tot het mis gaat’ komt nog vaak voor. Het is alleen niet verstandig. Samenwonenden erven niet automatisch van elkaar. Zonder kinderen gaat de erfenis van de overledene naar zijn ouders, broers en zussen. Is dat niet gewenst? U kunt het regelen in een samenlevingsovereenkomst en/of testament. In de praktijk blijft het vaak hangen, omdat het niet urgent lijkt. Voorkom ongewenste verrassingen en bespreek dit met elkaar.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag verder.

  • icon
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Arno Zagers
Arno Zagers | Directielid Agro
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.