Vanoers.nlAgroAgroFlits week 15

AgroFlits week 15 

Agroflits week 15

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Update maatregelen vanwege het coronavirus

Eerder hebben wij u bericht over de maatregelen die het kabinet heeft genomen om ondernemers tegemoet te komen. Met ingang van 6 april zijn de maatregelen opengesteld waarbij u financiële steun kunt aanvragen. Eén van deze maatregelen is de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid (NOW). Werkgevers kunnen een tegemoetkoming krijgen in de loonkosten van het personeel. Deze aanvraag kunt u doen via de Rijksoverheid. Een andere maatregel is de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Zelfstandig ondernemers maken aanspraak op inkomensondersteuning tot aan het sociaal minimum. Deze regeling geldt voor o.a. zzp’ers en dga’s. De Tozo vraagt u aan bij uw gemeente. Deze en andere tijdelijke noodmaatregelen staan open tot 31 mei 2020. Heeft u vragen of wilt u onze ondersteuning bij de aanvraag, neem dan tijdig contact op met uw relatiebeheerder.

 

Geen uitstel voor gecombineerde opgave

De uiterste instuurdatum van de gecombineerde opgave is en blijft 15 mei 2020. De minister wil de subsidiebedragen zo snel mogelijk uitbetalen. Daarom stemt hij niet in met uitstel. Is indienen niet mogelijk? Dan kunt u om individueel uitstel verzoeken bij RVO. Als percelen fout zijn ingetekend, dan kunt u dit tot 31 mei zonder kortingsmaatregelen te corrigeren. Arie de Jong kan u helpen met het indienen van de gecombineerde opgave.

 

Alsnog btw-herziening mogelijk voor melkveehouders

Met ingang van 1 januari 2018 is de landbouwregeling voor de btw geëindigd. Landbouwondernemers zijn uiterlijk per die datum btw-plichtig geworden. Op basis van de herzieningsregeling mochten zij btw terugvragen op bepaalde investeringen en uitgaven uit het verleden. De Belastingdienst heeft zich lange tijd op het standpunt gesteld dat dit niet mogelijk was voor de opfokkosten van jongvee. Inmiddels heeft de Hoge Raad beslist dat melkveehouders wel recht hebben op teruggaaf van deze btw. Dit betekent dat melkveehouders die destijds in bezwaar zijn gegaan, nu de btw kunnen terugvragen in de suppletieaangifte over 2019.

 

Ook glastuinders en substraattelers moeten aan het Bedrijfswaterplan

Vollegrondsbedrijven zijn al bekend met de verplichting een bedrijfswaterplan op te stellen. Met ingang van 1 januari 2021 is dat ook verplicht voor glastuinbouwbedrijven, containerbedrijven en substraatteelt. Alle bestaande beregeningsvergunningen voor dit type bedrijven vervallen per 1 januari. Onttrekt u minder dan 10m³ per uur of uit beschermde gebieden dan hoeft u niets te doen. In niet-beschermde gebieden mogen nieuwe putten gespoten worden als deze opgenomen wordt in het bedrijfswaterplan en gemeld wordt. Het waterschap heeft een model bedrijfswaterplan en een meldingsformulier beschikbaar gesteld dat u kunt gebruiken, bekijk hier bijvoorbeeld het plan van Waterschap Brabantse Delta.

Spoedwet voor testament op afstand

Er is een wetsvoorstel in de maak om notarissen tegemoet te vanwege de coronacrisis. Deze wet maakt het tijdelijk mogelijk om een testament op te laten stellen op afstand. Het is normaliter verplicht dat u daar persoonlijk bij aanwezig bent. Bij uitzondering mag het nu via een videobelverbinding. Door een goed testament te maken kunt u bepalen wie na uw overlijden uw vermogen of bepaalde zaken krijgt. Daarnaast kunt u mogelijk erfbelasting besparen. Wilt u advies over uw testament? Neemt u dan contact op uw relatiebeheerder.

  • icon
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Arno Zagers
Arno Zagers | Directielid Agro
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.