Vanoers.nlAgroAgroflits week 12

Agroflits week 12 

Agroflits week 12

Lees het laatste agrarische nieuws.

31 maart nadert: deadline EIA/MIA-aanvragen uit 2023

Heeft u in de laatste week van 2023 nog geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen die op de milieu- of energielijst staan en in aanmerking komen voor EIA, MIA en/of VAMIL? Dan heeft u nog een aantal dagen de tijd om de aanvraag voor deze regelingen bij RVO in te dienen. Aanvragen moeten immers binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting (tekenen offerte of opdrachtbevestiging) binnen zijn. Heeft u dus eind 2023 nog geïnvesteerd in bijvoorbeeld zonnepanelen of elektrische machines? Houd dan de driemaandstermijn in de gaten. Wij kunnen de aanvraag voor u verzorgen.  

Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2024: 4% niet-productief bouwland (GLMC 8)

Om in aanmerking te komen voor o.a. basispremie uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), dient u, indien u niet onder een vrijstelling valt, 4% niet productief bouwland aan te geven. Deze regeling is ook wel bekend als GLMC 8. Voor de invulling van deze 4% is nu ook goedgekeurd dat dit ingevuld kan worden met minimaal 4% niet-productief areaal en/of stikstofbindende gewassen en/of vanggewassen. Als u percelen met stikstofbindende gewassen of vanggewassen hiervoor wilt inzetten, mag u hierop geen gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Maakt u gebruik van deze versoepeling dan kunt u dit nog niet expliciet aangeven in de Gecombineerde opgave. Voorlopig kiest u dan voor de vierde optie “Ik laat 3% van mijn bouwland niet-productief. Dit vul ik aan tot 7% met stikstofbindende gewassen”. 

Onderzoeksbureau SEO: schaf landbouwvrijstelling af

Op 20 maart 2024 heef het demissionair kabinet een rapport van onderzoeksbureau SEO naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin wordt geadviseerd om de landbouwvrijstelling af te schaffen. De landbouwvrijstelling is een fiscale vrijstelling voor waardeveranderingen van landbouwgrond die in eigen gebruik is binnen uw onderneming. Wanneer u stopt met uw onderneming of landbouwgrond verkoopt is de waardestijging op die grond tot de waarde economisch verkeer bij agrarische bestemming (WEVAB) onbelast. Uit dit rapport blijkt wederom dat er een steeds kleiner draagvlak is om de landbouwvrijstelling te behouden. Benieuwd wat u kunt doen om nu nog te profiteren van de landbouwvrijstelling? Neem contact op met uw fiscaal adviseur. 

Fiscaal voordeel op elektrische beregeningspomp

Met de regenval van de afgelopen maanden in gedachten is het beregenen van gewassen niet hetgeen waar de meeste ondernemers nu aan denken. Toch is het goed om te weten dat er fiscaal voordeel te behalen is op een elektrisch aangedreven beregeningspomp met frequentieregelaar en drukopnemer. Ook de transformator voor het verhogen van de netspanning komt in aanmerking, evenals transportleidingen tussen bron, pomp en akker. Beregeningsmateriaal op de akker zelf komt niet in aanmerking. Een beregeningsboom met roterende sproeiers voor een waterdruk van maximaal 1,5 bar staat eveneens op de energielijst. U kunt voor deze investeringen 40% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, mits u tijdig een aanvraag doet bij het RVO.  

Basecone stopt met facturen in Word of Excel

Veel ondernemers maken gebruik van Basecone voor de scan-herken functionaliteit in hun administratie. Onlangs heeft een update plaatsgevonden waardoor het niet meer mogelijk is om facturen aan te leveren in een Word- of een Excel-bestand. Zorg ervoor dat een Word- of Excel-bestand eerst wordt opgeslagen als een Pdf-bestand. Overige bestandsformaten waarin u kunt aanleveren zijn: .jpg, .jpeg, .gif, .bmp, .png, .tif, .tiff en .xml. Losse bonnetjes levert u het makkelijkst aan via de Basecone App. 

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze specialisten, zij helpen u graag verder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Neem contact op

Theunis Mulders
Theunis Mulders
Directeur
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!