Vanoers.nlAgroAgroflits week 8

Agroflits week 8 

Agroflits week 8 2022

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Subsidieregeling Groen Economisch Herstel fors overschreven

De onlangs gesloten subsidieregelingen Investeren in Groen Economisch Herstel en Samenwerking in Groen Economisch Herstel zijn massaal benut door ondernemers. Voor de investeringsregeling kwamen maar liefst 14.000 aanvragen binnen met een totaal aanvraagbedrag van 850 miljoen euro, terwijl het budget 35,5 miljoen euro was. De samenwerkingsregeling kreeg 160 aanvragen met een subsidiebedrag van 90 miljoen, terwijl er 17,1 miljoen euro budget was. De puntentelling zal bepalen of een aanvrager subsidie krijgt. Bij een gelijk aantal punten wordt er geloot. Inmiddels gaan er stemmen op of de regeling verruimd of opgevolgd kan worden. De loting zal deze zomer zijn.

Aanmelden fosfaatdifferentiatie

Vanaf 1 maart kan de gecombineerde opgave weer ingevuld worden. U kunt dan ook weer aangeven dat u voor bepaalde percelen gebruik wilt maken van fosfaatdifferentiatie. Dit houdt in dat u, afhankelijk van de fosfaattoestand van uw grond, tot 120 kg fosfaat kunt gebruiken op bepaalde percelen. Om van deze mogelijkheid gebruik te kunnen maken dient u wel te beschikken over een analyserapport opgesteld door een geaccrediteerd laboratorium. Indien de bemonstering voor 15 mei 2018 heeft plaatsgevonden, dient u een nieuw rapport te laten maken. Dit kunt u het beste doen voordat u mest gaat uitrijden op uw land. Meer informatie kunt u vinden op de website van het RVO.

Rechtbank merkt stal en weiland aan als aanhorigheid woning

De Rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft onlangs besloten dat onroerende zaken die bij de woning staan of gelegen zijn en dienen voor het beoefenen van een hobby dienstbaar zijn aan deze woning. Dat betekent dat zij kwalificeren als ‘aanhorigheid’ en dat er dus slechts 2% overdrachtsbelasting over de verkrijging verschuldigd is in plaats van 8%. Het bieden van de gelegenheid tot het beoefenen van hobby’s behoort namelijk tot de functies van een eigen woning. In deze casus werden de stal en bijbehorend weiland voor het hobbymatig houden van paarden dus tot de woning gerekend voor de overdrachtsbelasting en werd hier het lage tarief over gerekend.

De boekhoudkoppeling met de bank gaat veranderen

Bijna alle ondernemers hebben hun bankafschriften gekoppeld aan een boekhoudpakket. Transacties worden dan automatisch ingelezen. Echter, door aangescherpte regelgeving moeten alle banken over op een PSD2-bankkoppeling die elke 90 dagen opnieuw bevestigd moet worden. Banken en softwareleveranciers proberen dit zo eenvoudig mogelijk in te regelen. Wanneer u zelf niet de boekhouding bijhoudt zal er vanuit ons elk kwartaal gevraagd worden de koppeling te actualiseren.

Plafond stikstof- en fosfaatuitscheiding uit dierlijke mest opnieuw niet aangetikt

In 2021 bedroeg de uitscheiding van stikstof in dierlijke mest 474 miljoen kilogram, wat bijna 16 miljoen kilogram minder is dan in 2020. Hiermee blijft de Nederlandse veestapel (lees: rundvee, varkens, pluimvee en ander vee) ruim 6% onder het Europees stikstofplafond, dat is vastgesteld door de Europese Unie. De totale fosfaatuitscheiding in 2021 van de Nederlandse veestapel bedroeg daarentegen 149 kilogram, 1,8 miljoen minder dan in 2020en is zelfs daarmee 14% onder het fosfaatplafond gebleven. Het volledige artikel kunt u lezen op onze website.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Theunis Mulders
Theunis Mulders
Directeur
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!