Vanoers.nlAgroAgroflits week 6

Agroflits week 6 

Agroflits week 6

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Laatste kans Subsidie Groen Economisch Herstel

Aanstaande maandag (14 februari 2022) is de deadline om de Subsidie Groen Economisch Herstel aan te vragen. Agrarische ondernemers kunnen 60% subsidie krijgen op investeringen. Voor jonge landbouwers geldt zelfs een subsidiepercentage van 75%. De hoogte van de subsidie bedraagt minimaal €25.000 en maximaal €150.000. Bij de aanvraag moet een projectplan worden geschreven, wij kunnen u daar uiteraard bij helpen. Meer informatie kunt u teruglezen op onze website.

Bezwaar tegen box 3-heffing over verstreken jaren

Eerder berichtten wij al over een verrassend en baanbrekend arrest van de Hoge Raad. In dat arrest oordeelde de Hoge Raad dat de box 3-heffing over spaargeld in de jaren 2017 en later niet mag worden berekend over het forfaitair bepaalde rendement, maar slechts over het (veelal zeer lage) werkelijke rendement. Wij verwachten dat er niet snel duidelijkheid zal komen op de vraag hoe de Belastingdienst met de box 3-heffing over de afgelopen jaren zal omgaan. Om de rechten voor onze klanten zoveel als mogelijk veilig te stellen, maken wij sinds het arrest bezwaar tegen de nieuw opgelegde aanslagen inkomstenbelasting. Daarnaast hebben wij op 3 februari voor onze klanten een bezwaarschrift ingediend tegen de belastingaanslagen vanaf 2017 die definitief geregeld zijn en waarvan de formele bezwaartermijn reeds is verstreken. Als de staatssecretaris zou besluiten om deze bezwaarschriften inhoudelijk te laten behandelen, kunnen ook deze klanten mogelijk nog een belastingteruggaaf krijgen als blijkt dat het werkelijke rendement in de betreffende jaren lager is dan het forfaitaire rendement.

Heeft u vragen, neemt u dan contact op met uw relatiebeheerder.

Onzekerheid derogatie 2022

Op dit moment is het nog steeds onzeker of Nederland ook over 2022 gebruik kan maken van derogatie. Door deze onzekerheid is het lastig keuzes te maken. De veiligste keuze is nu te beslissen geen gebruik te gaan maken van derogatie. Dit heeft wel tot gevolg dat u meer mest moet afvoeren en meer kunstmest moet aankopen. Wilt u de deur voor deelname en toe te kennen derogatie openhouden. Houd u dan aan de derogatievoorwaarden van 2021. U moet bij bemesting van uw percelen dan wel rekening houden met maximaal 170 kg stikstof uit dierlijke mest. Indien er toch geen derogatie wordt toegekend, dan kunt u de mest alsnog afvoeren c.q. in opslag houden.

Fosfaatbank waarschijnlijk dit jaar opengesteld

Het ziet er naar uit dat de fosfaatbank eindelijk opengesteld zal worden. Grondgebonden bedrijven kunnen dan een ontheffing aanvragen uit de fosfaatbank die ingaat per 1 januari 2023 en geldig is voor 5 jaar. De toekenning vindt plaats via een loterij waarbij jonge landbouwers een dubbele kans krijgen. Welke nadere voorwaarden er zijn voor het verkrijgen van de ontheffing en of er een maximale toekenning per bedrijf zal komen, is nog niet bekend. Wij zullen u hierover blijven informeren.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Theunis Mulders
Theunis Mulders
Directeur
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.

Van Oers Agro
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!