Vanoers.nlAgroAgroflits week 46

Agroflits week 46 

Agroflits week 46 2023

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Eindejaarsinvesteringen: maak gebruik van regeling willekeurige afschrijving

Investeert u in 2023 in nieuwe bedrijfsmiddelen? Dan mag u in 2023 50% ineens afschrijven op de aanschafwaarde van de investering. Voorwaarde is wel dat het bedrijfsmiddel in 2023 in gebruik wordt genomen. Wordt het bedrijfsmiddel later in gebruik genomen? Dan moet u minimaal 50% aanbetalen om volledig gebruik te maken van de willekeurige afschrijving. Ook zijn bepaalde bedrijfsmiddelen uitgezonderd zoals gebouwen, personenauto’s en bedrijfsmiddelen die bestemd zijn voor verhuur. Heeft u een gebroken boekjaar? Dan kunt u de regeling in kalenderjaar 2023 toepassen.

Een bv oprichten vanuit de luie stoel? Vanaf 2024 kan dat

Met ingang van 1 januari 2024 wordt het eenvoudiger om een besloten vennootschap (bv) op te richten. Nu is het nog gebruikelijk dat er een fysieke afspraak bij de notaris wordt gemaakt voor identificatie en ondertekening. Vanaf het nieuwe jaar kan dit volledig digitaal, door middel van een digitale audio-video verbinding, een digitaal identificatiemiddel en een digitale handtekening. Alleen bij twijfel over uw identiteit of handelingsbekwaamheid zal de notaris u vragen om in levende lijve te verschijnen. Uiteraard blijft het mogelijk om fysiek aanwezig te zijn bij de oprichting van een bv.

Vrije ruimte werkkostenregeling omlaag in 2024

Via de werkkostenregeling kunt u als werkgever diverse zaken belastingvrij vergoeden of verstrekken aan uw personeel. Een bekend voorbeeld is het kerstpakket. Blijven de vergoedingen binnen de zogenaamde ‘vrije ruimte’, dan hoeft de werkgever hier geen belasting over te betalen. De vrije ruimte bedraagt in 2023 nog 3% van de loonsom tot € 400.000 en 1,18% over het meerdere. Vanaf 2024 is de vrije ruimte lager en bedraagt deze 1,92% van de loonsom tot € 400.000 en 1,18% over het meerdere. Heeft u dit jaar nog vrije ruimte over? Dan kunt u hier mogelijk op anticiperen door bepaalde vergoedingen aan uw personeel in 2023 in plaats van 2024 te doen. Wij kunnen de vrije ruimte voor u in kaart brengen. Neem hiervoor contact op met uw relatiebeheerder. (bron: SRA)

Uitbetaling GLB-gelden lager en later dan verwacht

Er is meer belangstelling voor de eco-regeling dan verwacht. Het aantal aanvragen voor de basispremie is hoger dan andere jaren en meer boeren dan verwacht komen in aanmerking voor de goud-premie in de eco-regeling. Aangezien het budget niet wordt verhoogd, zal het bedrag per hectare lager uitkomen dan verwacht. Pas op 30 november wordt duidelijk hoeveel bedrijven in aanmerking komen voor de eco-premie. Vervolgens wordt in december het tarief vastgesteld. Dit betekent dat in december een voorschot wordt uitbetaald en de definitieve uitbetaling pas in het voorjaar van 2024 zal plaatsvinden.

Rundvee & Mechanisatie Vakdagen Gorinchem

Dit jaar vinden de Rundvee & Mechanisatie Vakdagen in Gorinchem plaats op 28, 29 en 30 november. Ook Van Oers Agro is daarbij aanwezig. U kunt ons bezoeken bij stand I126. Wilt u de Rundvee & Mechanisatie Vakdagen bezoeken? Op onze website kunt u zien welke collega’s op de beurs aanwezig zijn. Tevens staat hier een link om u aan te melden voor een gratis entreekaart.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!