Vanoers.nlAgroAgroflits week 28

Agroflits week 28 

Agroflits week 28

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Nieuwe pachtnormen per 1 juli 2023

De nieuwe pachtnormen zijn weer vastgesteld. Deze pachtprijzen zijn leidend voor de bepaling van de in rekening te brengen pacht bij reguliere pachtovereenkomsten en geliberaliseerde pachtovereenkomsten met een looptijd langer dan 6 jaar. Alle regionormen zijn sterk gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Let er wel op dat er bij dit soort contracten een maximale pachtprijs geldt van 2% van de vrije verkeerswaarde van het betreffende perceel. Voor de volledigheid, deze regels gelden niet voor geliberaliseerde pachtovereenkomsten met looptijd van 6 jaar of korter.

Vervolgonderzoek bedrijfsopvolgingsregeling

Van hetgeen wat tot nu toe bekend is vanuit het kabinet wordt de bedrijfsopvolgingsregeling komende jaren aangepast. Het kabinet heeft de verschillende aanpassingen in de bedrijfsopvolgingsregeling en de doorschuifregeling voor het aanmerkelijk belang verder uitgewerkt in een vervolgonderzoek. Een korte opsomming van de belangrijkste wijzigingen van dit vervolgonderzoek zijn:

  • De vrijstelling in de schenkbelasting wordt vanaf 2025 (dit was eerst 2024) verlaagd naar 100% van de waarde van de onderneming tot € 1,5 miljoen en 70% over het meerdere (dit was 100% tot € 1.205.871 en 83% over het meerdere, bedragen 2023).
  • Voor zover bedrijfsmiddelen in de onderneming worden gebruikt, kwalificeren zij voor de bedrijfsopvolgingsregeling en doorschuifregeling aanmerkelijk belang.
  • De dienstbetrekkingseis in de doorschuifregeling aanmerkelijk belang vervalt.
  • De verkrijger moet minimaal 21 jaar zijn voordat de bedrijfsopvolgingsregeling en de doorschuifregeling bij aanmerkelijk belang bij schenking kunnen worden toegepast.
  • De bezitseis en de voortzettingseis in de bedrijfsopvolgingsregeling worden versoepeld.

Het gehele vervolgonderzoek kunt u nalezen op de website van de Rijksoverheid.

Subsidie voor geïntegreerde gewasbescherming

Vanaf 1 september kunt u een subsidie aanvragen voor geïntegreerde gewasbescherming. U kunt een aanvraag doen voor innovatieprojecten of voor investeringen. Vooral de subsidie voor investeringen kan interessant zijn. U kunt namelijk een aanvraag indienen voor maximaal twee bedrijfsmiddelen die geschikt zijn om groenbemesters en vanggewassen te vernietigen, te maaien, te verhakselen, te frezen of in te werken. Hierbij kunt u denken aan bijv. een ecoploeg of een rotorkopeg. De subsidie bedraagt 50% met een minimum van € 5.000 en een maximum van € 125.000. Meer informatie kunt u vinden op de website van RVO.

Administratie digitaliseren

Levert u nog op papier uw administratie aan? Wij komen u graag uitleggen hoe u kunt over stappen naar een digitale administratie. Het digitaliseren van uw administratie verlaagt de administratieve werkdruk en is veiliger en overzichtelijker. Heeft u interesse? Neem dan contact op met uw contactpersoon.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!