Vanoers.nlAgroAgroflits week 24

Agroflits week 24 

Agroflits week 24

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Uitnodiging voor de informatiebijeenkomst ‘Stikstof tot nadenken’

Op donderdagavond 29 juni organiseert Overwater Rentmeesterskantoor, in samenwerking met Van Oers Agro, de informatiebijeenkomst ‘Stikstof tot nadenken’ in Zaal Koch in Kruisland. Tijdens deze avond worden diverse thema’s binnen het stikstofdossier behandeld. Overwater gaat in detail in op de wet- en regelgeving en de uitkoopregelingen die beschikbaar zijn. Daarnaast lichten zij de andere regelingen toe die nog beschikbaar komen voor zowel blijvende als stoppende ondernemers. Ook komt het ‘dwingend instrumentarium’ kort aan de orde en worden praktijksituaties behandeld. Van Oers Agro gaat vervolgens dieper in op de fiscale regelingen rondom het stoppen of voortzetten van uw bedrijf. We nodigen u graag uit voor deze bijeenkomst. Aanmelden kan via www.stikstoftotnadenken.nl.

Subsidie behoud grasland bij afbouw derogatie

Vanaf maandag 19 juni 2023 om 09:00 uur zal de subsidie ‘behoud grasland bij afbouw derogatie’ opengesteld worden. Het doel van deze subsidie is behoud van grasland en het ondersteunen van de landbouwers die als gevolg van de afbouw van derogatie meer mest moeten afvoeren. De subsidie wordt berekend op basis van afname van de stikstof gebruiksnorm en bedraagt € 20 per 10 kg stikstof per hectare die u minder mag uitrijden dan in 2022. De subsidie wordt verdeeld op volgorde van aanvraag, dus het is van belang dat u deze subsidie snel aanvraagt. Meer informatie leest u op de website van RVO.

Btw op zonnepanelen terugvragen

Vanaf 1 januari 2023 zijn de regels voor btw op zonnepanelen veranderd. Het btw-tarief is gewijzigd naar 0%, waardoor u geen btw betaalt bij aanschaf van zonnepanelen. Heeft u, als particulier, zonnepanelen gekocht in 2022 en hierover 21% btw betaald? U heeft nog tot 1 juli 2023 om het formulier ‘opgaaf zonnepaneelhouders’ in te dienen bij de Belastingdienst. Met dit formulier meldt u zich aan als btw-ondernemer. De btw die u heeft betaald bij aanschaf van de zonnepanelen kunt u vervolgens terugvragen in een btw-aangifte. In deze aangifte geeft u ook een forfait aan voor de omzet die u heeft behaald met de teruglevering van stroom. Als de zonnepanelen in 2022 zijn besteld en geleverd en gefactureerd in 2023, dan moet een btw-tarief van 0% worden toegepast. Heeft u in 2022 een vooruitbetaling gedaan, maar worden de panelen pas geplaatst in 2023? Meldt u zich dan voor 1 juli aan om de btw over de vooruitbetaling terug te vragen.

Gecombineerde opgave 2023 en eco-regeling

De indieningstermijn voor gecombineerde opgave 2023 is verstreken op 15 juni 2023. Als gevolg van de problemen bij RVO met betrekking tot de eco-regelingen, heeft u wel nog de mogelijkheid om tot en met 29 juni 2023 eco-activiteiten toe te voegen in de gecombineerde opgave. Dit is op voorwaarde dat u zich uiterlijk 15 juni via de gecombineerde opgave heeft aangemeld voor de eco-regelingen. Meer over dit onderwerp leest u op de website van RVO.

Per 1 juli gaat het minimumloon omhoog

Per 1 juli 2023 stijgt het minimumloon (per maand, week, dag en uur). Momenteel is er nog geen standaard wettelijk minimumuurloon en hangt het loon per uur af van het aantal uren dat een fulltime functie binnen de organisatie bedraagt (36, 38 of 40 uur). Het kabinet is van plan om per 1 januari 2024 ook een wettelijk uurloon in te voeren. Meer weten? Lees het volledige artikel.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!