Vanoers.nlAgroAgroflits week 40

Agroflits week 40 

agroflits week 40

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

1 december deadline rapportage energiebesparingsplicht

Ondernemers die in een jaar minstens 50.000 kWh aan elektra of minstens 25.000 m3 gas op een locatie verbruiken moeten uiterlijk 1 december een rapportage indienen voor de energiebesparingsplicht. Onze ervaring is dat nog maar weinig ondernemers hier mee bezig zijn. Wij kunnen u bij deze rapportage ondersteunen. Laat het dan tijdig weten aan uw relatiebeheerder.

Uitstel inzaaien vanggewas na aardappelteelt op zand- en lössgrond

Heeft u bouwland in gebruik op zand- en lössgrond en teelt u consumptieaardappelen? Dan heeft u uitstel tot en met 14 oktober voor het inzaaien van uw vanggewas. Gevolg hiervan is dat de korting van 5 kg stikstof per ha op uw stikstofgebruiksruimte voor volgend jaar komt te vervallen. Het uitstel van twee weken is het antwoord op de klachten over kalenderlandbouw. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van het RVO.

Glastuinbouw: verlaagd gastarief en invoeren CO2-heffing

De energiebelasting kent verlaagde tarieven op aardgas voor de glastuinbouwsector. Deze verlaagde tarieven worden geleidelijk afgeschaft tussen 2025 en 2030. De afschaffing ondersteunt de energietransitie en levert de staatskas meer geld op. De geleidelijke afbouw is nog wel onder voorbehoud van goedkeuring door de Europese Commissie, komt die goedkeuring niet dan worden de verlaagde tarieven per 2025 geheel afgeschaft. Wilt u doorrekenen wat de impact is van de prinsjesdagmaatregelen voor de energiekosten op uw bedrijf? Vul dan de rekentool in die is ontwikkeld door Glastuinbouw Nederland.

Indienen definitieve aanvraag GLB-subsidies

Indien u zich via de Gecombineerde opgave heeft aangemeld voor basispremie, eco-regeling, extra betaling voor jonge landbouwers en/of behoud van zeldzame landbouwhuisdieren, dan dient u vanaf 15 oktober tot en met 30 november 2023 een definitieve aanvraag in te dienen. Hiermee bevestigt u onder andere dat u de eerder aangegeven eco-activiteiten daadwerkelijk uitgevoerd heeft. Zie de website van het RVO voor het stappenplan of neem contact op met Arie de Jong voor meer informatie.

Invoering CO2-heffing glastuinbouwbedrijven

Per 1 januari 2025 wordt er een CO2-heffing ingevoerd voor glastuinbouwbedrijven. De omvang van de uitstoot van CO2 wordt bepaald op basis van het aantal kubieke meter aardgas dat is verstookt en een standaard CO2-emissiefactor die jaarlijks door de Minister van Economische Zaken en Klimaat wordt vastgesteld. Het tarief zal oplopen van € 1,35 per ton CO2 in 2025 naar € 6,80 per ton CO2 in 2030.

Grenzen wettelijke controle jaarrekening mogelijk verhoogd

Ondernemingen die ‘middelgroot’ zijn worden controleplichtig. Dat betekent dat een samenstellingsverklaring in de jaarrekening niet meer voldoende is, maar dat er een uitgebreide controle uitgevoerd moet worden. Momenteel is een onderneming controleplichtig wanneer twee jaar op rij aan twee van de drie groottecriteria wordt voldaan. Het betreft dan een totale activawaarde groter dan 6 miljoen euro, omzetwaarde groter dan 12 miljoen euro en meer dan 50 werknemers. Door de inflatie lijken meer bedrijven onder deze controleplicht te vallen. De Europese Commissie is van plan om de criteria voor balanstotaal en omzet te verhogen naar 7,5 miljoen en 15 miljoen euro.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!