Vanoers.nlAgroAgroflits week 38

Agroflits week 38 

Agroflits week 38

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Aangekondigde maatregelen Prinsjesdag

Bent u benieuwd naar alle fiscale wijzigingen die zijn aangekondigd op Prinsjesdag? Op onze Prinsjesdagpagina vindt u alle maatregelen. Heeft u vragen naar aanleiding van deze veranderingen? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag.  

Belastingplan 2024: verlaging mkb-winstvrijstelling

Het kabinet wil de mkb-winstvrijstelling met ingang van 1 januari 2024 verlagen van 14% naar 12,7%. De mkb-winstvrijstelling verlaagt de belastbare winst, waardoor ondernemers in de inkomstenbelasting, zoals eenmanszaken, vof’s en zzp’ers, vanaf 2024 meer belasting gaan betalen.

Tip! Bekijk, samen met uw adviseur, of u bepaalde kosten kunt uitstellen naar 2024, zodat de winst lager is en u minder belasting betaalt over deze winst. Of haal winsten naar voren, laat voorzieningen vrijvallen en maak optimaal gebruik van het huidige tarief van 14%. 

Belastingplan 2024: btw-tarief op agrarische goederen en diensten

Bepaalde agrarische goederen zijn belast tegen het verlaagde btw-tarief, zoals stro, zaden, uitgangsmaterialen planten en pootgoed. Wegens het vervallen van de landbouwregeling stelt het kabinet voor om ook het algemene tarief van 21% toe te passen op de levering van bepaalde agrarische goederen per 1 januari 2025.

Belastingplan 2024: bij overheidsingrijpen ruimere HIR

Via de herinvesteringsreserve (HIR) is belastingheffing over een boekwinst onder voorwaarden uit te stellen. Vanaf 2024 vindt een verruiming van de voorwaarden plaats. Bij gedwongen staking van uw onderneming door overheidsingrijpen, kunt u de HIR vormen in een andere, al bestaande onderneming. Ook kunt u de belastingclaim doorschuiven naar een nieuwe onderneming. De eis van het herinvesteringsvoornemen blijft bestaan. Meer weten? Neem contact met ons op.

Laatste mogelijkheid aanvragen TEK

U kunt de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) nog tot uiterlijk 2 oktober 2023 17.00 uur aanvragen. Om in aanmerking te komen moeten de energiekosten meer bedragen dan 7% van uw totale omzet die in uw btw-aangiften is opgenomen. Dit heet de energieintensiteitseis. Let hierbij op dat er niet wordt gekeken naar werkelijke energiekosten. Een voorbeeldberekening vindt u hier. Voldoet u aan alle voorwaarden? Dan komt u voor de TEK-regeling in aanmerking vanaf 1 november 2022 tot 31 december 2023. Neem bij twijfel contact op met uw relatiebeheerder!

Definitieve aanvraag GLB-subsidies 2023 en aanmelding 2024

Heeft u zich in 2023 aangemeld voor de GLB-subsidies? Dan dient u tussen 15 oktober en 30 november 2023 uw definitieve aanvraag in te dienen. De aanmelding voor de GLB-subsidies 2024 doet u, anders dan eerder vermeld, tegelijk met de gecombineerde opgave 2024 vanaf 1 maart 2024. Meer informatie leest u op de website van de RVO.

Ontmoet ons op GrootGroen+

Van 4 tot 6 oktober neemt Van Oers Agro deel aan de internationale vakbeurs voor de boomkwekerij GrootGroen+ in Zundert. Bezoek onze adviseurs bij stand B085 en drink een ‘bakske koffie’. Kom langs voor een gesprek, een kennismaking of trek(biljart) een prijs. Kaarten kunt u aanvragen op de website van de vakbeurs. We zien u graag!

Let op! De GrootGroen+ beurs vindt dit jaar plaats op een nieuwe locatie: Treeport 402, 4891 PZ Rijsbergen.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!