Vanoers.nlAgroAfschaffing middelingsregeling en fiscale oudedagsreserve

Afschaffing middelingsregeling en fiscale oudedagsreserve 

Afschaffing middelingsregeling en fiscale oudedagsreserve

Eerder informeerden wij u naar aanleiding van de plannen van Prinsjesdag al over de gewenste afschaffing van de middelingsregeling en de fiscale oudedagsreserve. Vanuit verschillende hoeken in de belastingwereld is kritiek geleverd op de gewenste afschaffing van de middelingsregeling door het Kabinet.

Geen dragend argument

Onder andere het NOB vindt de simpele reden van het Kabinet dat te weinig belastingplichtigen gebruik maken van de regeling geen dragend argument om de regeling af te schaffen. Voor degene die wel gebruik maken van de middelingsregeling kan het financieel effect echter wel dermate van belang zijn dat dit de regeling rechtvaardigt. Het feit dat er te weinig gebruik van wordt gemaakt, kan ook liggen aan het feit dat er te weinig kennis is over de regeling en dat de mogelijkheden juist moeten worden onderzocht om meer bekendheid aan de regeling te geven. Of er zou moeten worden gekeken naar het automatisch verwerken van een middelingsberekening in de aangiftesoftware van de Belastingdienst. Wat er met deze kritiek wordt gedaan dat is nog maar de vraag, zoals het huidige voorstel luidt is het laatste middelingstijdvak 2022-2023-2024.

FOR vervalt

Een andere maatregel die per 1 januari 2023 komt te vervallen is de fiscale oudedagsreserve. Het afschaffen betekent dat bestaande oudedagsreserves in stand blijven, maar dat er vanaf 2023 niet meer gedoteerd kan worden. Tot nu is afname van de fiscale oudedagsreserve alleen mogelijk volgens een aantal wettelijke voorwaarden. Of deze wettelijke voorwaarden worden vereenvoudigd is nog maar de vraag. Wanneer u als ondernemer in de inkomstenbelasting vanaf 1 januari 2023 wenst te voorzien voor de oude dag, dan is dit enkel nog mogelijk door middel van het opbouwen van een externe oudedagsvoorziening.

Arjan van Dongen
Arjan van Dongen
Relatiebeheerder
  • icon
Arjan van Dongen
Arjan van Dongen

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.