Vanoers.nlAgro0% btw op groente en fruit, kan dat?

0% btw op groente en fruit, kan dat?  

Btw op groente en fruit

De afgelopen jaren hebben we het vaak voorbij zien komen in verkiezingscampagnes, 0% btw op groente en fruit, maar kan dat wel? En wat staat er in het regeerakkoord?

Wetgeving

Momenteel is het door de huidige Europese wet- en regelgeving niet mogelijk om 0% btw toe te passen op groente en fruit. Daarvoor geldt namelijk het lage btw tarief met een minimum van 5%. Echter vinden de Europese ministers van Financiën dat dit niet langer hoeft en is de verwachting dat dit begin 2022 zal worden omgezet in Europese wetgeving. Het doel hiervan is dat de barrière om te kiezen voor groente en fruit verlaagd zal worden.

Ook in het pas gepresenteerde coalitie akkoord blijken de coalitie partijen deze denkrichting te volgen. Daarin staat dan ook een passage opgenomen dat de wens is om op termijn de btw op groente en fruit naar 0% te verlagen.

Invloed voor ondernemers

Voor ondernemers in de groente en fruit sector kunnen deze ontwikkelingen een invloed hebben op de cashflow. Voor de ondernemers met lange betalingstermijnen voor debiteuren zorgt dit ervoor dat het niet langer nodig is om de btw voor te schieten. Dat levert een liquiditeitsvoordeel op. Echter voor de ondernemers die leveren aan veilingen die de vergoeding snel overmaken, zal dit ervoor zorgen dat een stukje voorfinanciering en liquiditeitsvoordeel wegvalt.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Theunis Mulders
Theunis Mulders
Directeur
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!