Veldopstand in de boomkwekerij

De juiste veldopstand met Van Oers Agro

Wij berekenen de veldopstand voor uw in boomkwekerij

Het berekenen van de voorraad per balansdatum van een boomkwekerijbedrijf is specialistisch werk. De veldopstand is te berekenen op basis van de landbouwnormen, maar is ook tegen kostprijs vast te stellen. Met name in de bos- en haagplantsoen bestaat er veel onduidelijkheid over hoe om te gaan met aanleg- en aanwaskosten. Wij hebben ruime ervaring en ondersteunen u graag.

Aanlegkosten van de boomteelt

Onder de aanlegkosten worden de kosten van aanplant en de kosten van structuurverbetering van de grond verstaan. De kosten van aanplant bestaan uit het plantgoed en uit potten, containers en potgrond. Deze kosten worden geactiveerd, met uitzondering van tonkinstokken die bij de teelt gebruikt worden. Wilt u geholpen worden bij de het berekenen van de aanlegkosten of van de gehele veldopstand? Wij zijn de juiste partij voor u.

De juiste veldopstand met Van Oers Agro

Aanwaskosten van de boomteelt

Het tweede gedeelte van de berekening bestaat uit de aanwaskosten. Deze zijn in de Landbouwnormen vastgesteld en vormen een waarde per oppervlakte, verdeeld in de verschillende gewasgroepen. Zo wordt er voor bos- en haagplantsoen uitgegaan van een bedrag van ruim € 5.000 euro per hectare per aanwasjaar en voor houtige siergewassen in de volle grond ruim € 10.000 euro per hectare. Bij doorteelt geldt overigens weer een andere berekeningsmethode. Wij vragen onze kwekers altijd om aan het einde van het boekjaar een overzicht op te geven van hun beteelde oppervlakte. Aan de hand van onderstaande coderingen wordt de veldopstand vervolgens nauwkeurig in de jaarcijfers verwerkt.

De juiste veldopstand met Van Oers Agro

Coderingen boomkwekerij

Codering Actie
1+0 Eenjarig zaailing
1a1 Tweejarig zaailing afgepend
1+1 Tweejarig verplant
1+2 Driejarig als eenjarig verplant
1+3 Vierjarig als eenjarig verplant
2+1 Driejarig als tweejarig verplant
1a1+1 Driejarig als eenjarig afgepend en tweejarig verplant
2+0 Tweejarig zaailing
0+1 Eenjarig stekling
0+2 Tweejarig stekling
0+1+1 Tweejarig stekling als eenjarig verplant
2+2 Vierjarig als tweejarig verplant
1+1+1 Driejarig tweemaal verplant

Van Oers Agro gespecialiseerd in de boomkwekerij
De boomkwekerijspecialisten van Van Oers Agro kunnen u uitstekend helpen met het berekenen van de veldopstand.

Meer weten?

Neem direct contact met ons op

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u advies en de juiste berekening van uw veldopstand?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter. Het kennismakingsgesprek is altijd vrijblijvend en kosteloos.