De bedrijfsopvolging van uw agrarische onderneming

Overname agrarisch bedrijf
Agrarische bedrijfsopvolging met Van Oers Agro

Bedrijfsopvolging van uw agrarische onderneming

Is het moment aangebroken dat u het stokje aan de volgende generatie over gaat dragen? Dan moet er veel geregeld worden. Schakel tijdig via uw relatiebeheerder onze specialisten in bedrijfsopvolging in, zodat de gehele overname soepel verloopt.

Familiebedrijf overnemen: een lang en ingrijpend traject

De bedrijfsopvolging in de familiesfeer is een langdurig traject, waar niet zelden tien jaar of meer voor uitgetrokken wordt. Niet alleen de financiële en fiscale gevolgen zijn hierin van belang, maar zeker ook de sociale en emotionele aspecten van de bedrijfsoverdracht. Al in vroegtijdig stadium moet u hierover nadenken en wijzen onze adviseurs u hierop. Het is immers niet niks om uw bedrijf over te dragen aan de volgende generatie.

Tijdige voorbereiding bij bedrijfsovername landbouw

De meest voorkomende vorm van bedrijfsopvolging is dat de ouders hun bedrijf overdragen aan de zoon of dochter. In een vroegtijdig stadium wordt meestal gekozen voor een samenwerkingsverband, zoals een maatschap of een vof, zodat de opvolger al aan het ondernemerschap kan proeven en tegelijkertijd al vermogen kan opbouwen om de overdracht te kunnen betalen. We kunnen dit zo voor u inrichten dat u met dit samenwerkingsverband alle kanten op kunt, ook als het uiteindelijk niet tot een overdracht zou komen.

Sociale aspecten bij een agrarische bedrijfsopvolging

Een belangrijke factor bij de bedrijfsopvolging wordt gevormd door de andere kinderen. Het is verstandig om deze al vroeg bij de opvolgingsplannen te betrekken, dat voorkomt onenigheid achteraf. De waarde van de onderneming zal mede in overleg met de andere kinderen vastgesteld moeten worden en als er sprake is van gunnen of schuldig blijven van een deel van de overnamesom dan is een duidelijke uitleg aan de andere kinderen noodzakelijk. Onze adviseurs zullen u hierbij ondersteunen.

Agrarische bedrijfsopvolging met Van Oers Agro

Bedrijfsopvolgingsfaciliteit binnen de agrarische sector

Bij een bedrijfsopvolging bent u in beginsel altijd inkomstenbelasting en soms ook schenkbelasting verschuldigd. Wanneer u kiest voor overdracht aan uw kinderen of aan een medewerker dan heeft u de mogelijkheid om gebruik te maken van de bedrijfsopvolgingsfaciliteit. Dit is een fiscaal vriendelijke manier waarmee u uw onderneming en daarmee de belastingclaim doorschuift naar de opvolger. Voorwaarde is dat deze minimaal drie jaren voorafgaand aan de overdracht werkzaam is geweest bij de onderneming. Voor de schenkbelasting kunt u tot ongeveer een miljoen euro aan ondernemingswaarde zonder heffing overdragen aan de opvolger, onder voorwaarde dat de verkrijger het bedrijf nog minimaal vijf jaren voortzet.

Bedrijfsopvolging, een complex traject

De opvolging van uw bedrijf is een complex traject waarbij aan vele zaken moet worden gedacht. De specialisten van Van Oers Agro hebben vele jaren ervaring met het begeleiden van agrarische bedrijfsopvolgingen en kunnen waar nodig hun korte lijnen benutten voor specifiek fiscaal advies. Het is nooit te vroeg om over uw opvolging na te denken, neem daarom contact op met onze adviseurs.

Arno Zagers
Arno Zagers | Directielid Agro
Wilt u advies bij de bedrijfsopvolging van uw agrarische onderneming?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter. Het kennismakingsgesprek is altijd vrijblijvend en kosteloos.
Neem contact op phone Terugbelverzoek