Landbouwvrijstelling en herwaardering

landbouwvrijstelling door van oers agro

Wat is de landbouwvrijstelling?

De landbouwvrijstelling is een vrijstelling voor waardeveranderingen van landbouwgrond. Wanneer u landbouwgrond verkoopt dan is de waardestijging op die grond tot de waarde economisch verkeer bij agrarische bestemming (WEVAB) onbelast. Vaak is het waardeverschil aanzienlijk. Wanneer u bijvoorbeeld dertig jaar geleden een perceel grond tegen de toenmalige waarde heeft gekocht kan dit al snel oplopen tot meer dan vijf euro per vierkante meter.

landbouwvrijstelling door van oers agro

Mogelijke afschaffing van de landbouwvrijstelling

De meningen over het handhaven van de landbouwvrijstelling zijn uiteenlopend, ook al is er een steeds kleiner draagvlak hiervoor. Tot op heden bestaat de landbouwvrijstelling nog, maar de discussie blijft tot op de dag van vandaag levendig. Een directe afschaffing van de landbouwvrijstelling zou een enorme kapitaalslag betekenen voor agrarische ondernemers. Bij staking van de onderneming zou een in sommige gevallen aanzienlijk bedrag afgerekend moeten worden.

landbouwvrijstelling door van oers agro

Herwaardering landbouwgronden

Vooruitlopend op een mogelijke afschaffing van de landbouwvrijstelling hebben veel ondernemers besloten om hun grond te herwaarderen. Hiervoor was wel een bijzondere omstandigheid noodzakelijk. Bij herwaardering van de landbouwgrond wordt de boekwaarde opgehoogd tot de actuele agrarische waarde. U stelt daarmee de landbouwvrijstelling tot op moment van herwaarderen zoveel mogelijk veilig, en verkleint daarmee de fiscale claim bij staking. Het is van belang u hier goed over te laten informeren, zeker omdat de mogelijkheden rondom herwaardering onlangs verkleind zijn. De adviseurs van Van Oers Agro hebben veel ervaring met het herwaarderen van landbouwgrond en kennen de meest recente regelgeving. Neem dan ook bijtijds contact met hen op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer weten?

Neem direct contact met ons op

Klanten die u voor zijn gegaan

Samenwerking met Van Oers

theo van gils
Theo van Gils | Relatiebeheerder
Benieuwd hoe we uw bedrijf kunnen helpen bij de herwaardering van landbouwgronden?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter. Het kennismakingsgesprek is altijd vrijblijvend en kosteloos.