Vanoers.nlHR SolutionsWijziging daggeldvergoeding Reisbesluit Binnen- en Buitenland

Wijziging daggeldvergoeding Reisbesluit Binnen- en Buitenland 

Reizigers op top van de berg

Werkgevers kunnen daggeldvergoedingen voor dienstreizen van werknemers onbelast vergoeden door een beroep te doen op het Reisbesluit binnenland en buitenland voor ambtenaren. Met ingang van 1 juli 2014 zijn de verschillende vergoedingen echter niet meer geheel vrijgesteld. Vanaf deze datum moet u mogelijk een gedeelte van de vergoeding belasten als loon.

Algemeen
De vergoedingen van rijksambtenaren op dienstreis zijn geregeld in onder meer het Reisbesluit binnenland en het Reisbesluit buitenland (hierna: de Reisbesluiten). Deze vergoedingen zijn, zoals blijkt uit de toelichtingen op de Reisbesluiten, voor de loonheffingen in het algemeen vrije vergoedingen voor de loonheffingen. Een werkgever kan de vergoedingregels van de Reisbesluiten integraal toepassen voor een kostenvergoeding aan andere werknemers, mits deze werknemers vanuit kostenoogpunt bezien in gelijke omstandigheden verkeren als ambtenaren op dienstreis. In dat geval hebben de vergoedingen dezelfde fiscale gevolgen. De werkgever kan desgewenst afstemmen met de bevoegde inspecteur van de Belastingdienst of sprake is van voldoende gelijke gevallen.

Wijziging
Met ingang van 1 juli 2014 zijn verschillende vergoedingen conform de Reisbesluiten niet meer geheel vrijgesteld. Dit is het gevolg van een herbeoordeling door de Belastingdienst.

Het betreft vergoedingen van de volgende verblijfkosten tijdens dienstreizen. Daarbij is per post het bedrag vermeld dat wel is vrijgesteld. Voor zover de werkgever meer vergoedt, behoort de vergoeding tot het loon.

Verblijfskosten Vrijgesteld bedrag
kleine uitgaven overdag € 4,00
kleine uitgaven ‘s avonds € 8,05
een lunch € 8,30
een avondmaaltijd € 20,81
logies € 84,46
een ontbijt € 10,77

Indien u de werkkostenregeling toepast, kunnen voornoemde bedragen aangewezen worden als een gerichte vrijstelling. Voor zover u meer vergoedt, kunt u de vergoeding tot het individuele loon van de werknemer rekenen of aanwijzen als eindheffingsbestanddeel in de vrije ruimte. Voor 2014 bedraagt de vrije ruimte 1,5% van de loonsom. Als de eindheffingsbestanddelen meer bedragen dan de vrije ruimte is daadwerkelijk 80% eindheffing verschuldigd.

Als u vragen heeft over daggeldvergoedingen kunt u contact opnemen met onze adviseurs Loonbelasting.

kim verhoeven-heinen
Kim Heinen
Manager HR Solutions
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
  • icon
kim verhoeven-heinen
Kim Heinen

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

kim verhoeven-heinen
Kim Heinen | Manager Loonadvies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.