Vanoers.nlHoe regel ik de continuïteit van mijn bedrijf als mij iets overkomt?
Hoe regel ik de continuïteit van mijn bedrijf als mij iets overkomt?

De continuïteit van uw familiebedrijf is niet alleen voor u en uw familie van belang maar zeker ook voor uw werknemers en hun gezinnen! Als u iets zou overkomen is het belangrijk dat het bedrijf gewoon door kan gaan.

Dit kunt u regelen met een Stichting administratiekantoor (STAK). Naast het scheiden van zeggenschap en de financiële voordelen kan met een STAK een opvolgend bestuur benoemd worden zodat het bedrijf bestuurbaar blijft.

 

Waarom een STAK?

Wie betaalt de salarissen door en wie zorgt dat uw bedrijf blijft doordraaien als u er niet meer bent door een overlijden of als u (tijdelijk) door een ziekte niet meer in staat bent om uw bedrijf te besturen.

Het is belangrijk om dit goed te regelen. Uw erfgenamen worden anders mogelijk op jonge leeftijd noodgedwongen of ongewenst ondernemer, zonder specifieke kennis van uw bedrijf of branche en mogelijk zonder financieel inzicht in uw bedrijf..

De continuïteit van uw bedrijf en daarmee uw familiekapitaal kan op korte en/of lange termijn in gevaar komen als u dit niet goed regelt

 

Wat is een STAK?

Met een STAK maakt u een scheiding tussen de zeggenschap en de economische rechten van uw bedrijf. Zolang u bestuurder van de STAK en certificaathouder bent veranderd er niets. Zodra er iets met u gebeurt (ontstentenis of belet) heeft u in de statuten van de STAK of in een onderhandse akte reeds een opvolgend bestuur benoemd. Vaak wordt van drie opvolgend bestuurders uitgegaan (de partner of kinderen, iemand uit de onderneming en een onafhankelijke derde) zodat de stemmen niet kunnen staken en de belangen vanuit de familie én vanuit het bedrijf zijn vertegenwoordigd. Dit bestuur benoemd vervolgens een opvolgend bestuurder van het bedrijf.

 

Bijkomende voordelen?

Naast het regelen van de continuïteit kan een STAK ook een functie vervullen bij een bedrijfsopvolging in de familie. Het economisch belang kan al (gedeeltelijk) worden overgedragen aan de kinderen terwijl de ouder de zeggenschap behoud en de koers van het bedrijf kan blijven bepalen (en beslist of er dividend wordt uitgekeerd aan de kinderen of niet). Tevens kan de STAK een functie hebben als er één kind aan het roer zit, maar er meerdere kinderen dienen te delen in de waarde van het bedrijf.

Wilt u de continuïteit van uw bedrijf ook goed geregeld hebben, neem dan contact op met onze adviseurs.

Hier leest u meer over dit onderwerp.

Lenny Blaakman
Lenny Blaakman
Directeur fiscaal
Direct contact
Van Oers Dga en Familiebedrijven
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.