Vanoers.nlHoe lang van tevoren moet ik beginnen met nadenken over mijn opvolging?
Hoe lang van tevoren moet ik beginnen met nadenken over mijn opvolging?

Het is van belang om tijdig te beginnen met het nadenken over de bedrijfsopvolging. Het succesvol overdragen van een familiebedrijf naar de volgende generatie is namelijk geen vanzelfsprekendheid. Minder dan 20% van de familiebedrijven bereikt de 3e generatie en dat vinden wij zonde als jarenlange adviseurs van familiebedrijven. Graag begeleiden wij u en uw familie naar een succesvolle overdracht van het familiebedrijf naar de volgende generatie en naar continuïteit van uw familiebedrijf en –kapitaal.

 

Waarom tijdig beginnen?

Er is soms tijd nodig om de structuur te optimaliseren voor een bedrijfsopvolging en de fiscale gevolgen van een bedrijfsoverdracht in kaart te brengen en deze waar mogelijk te beperken.

Belangrijker is echter het vinden van (een) geschikte opvolger(s). Het is al lang niet meer vanzelfsprekend dat de volgende generatie het stokje wil of kan overnemen. Het is belangrijk om hier tijdig met elkaar over te spreken en een gezamenlijk strategie en visie over te vormen. We verwijzen u hiervoor graag naar onze toelichting op het familiestatuut.

Mag en kan iedereen voortzetten of zijn er bepaalde eisen. Mag iedereen werken in het bedrijf. Hoe wordt omgegaan met de niet-voortzetters. Hoe ziet de oude dag van ouders er uit, moet er betaald worden of kan/mag er (fiscaal vriendelijk) geschonken worden? En tegen welke waarde? Een objectieve waardering van het familiebedrijf is daarbij erg belangrijk.

Allemaal vragen die niet alleen financieel, fiscaal of juridisch zijn, maar zeker ook emotioneel. Hiervoor is dan ook tijd en goede communicatie nodig. De harmonie tussen eigendom, het bedrijf en de familie is namelijk de basis voor de continuïteit van het familiebedrijf over meerdere generaties.

 

Wat is tijdig?

De praktijk leert dat een periode van 5 tot 10 jaar nodig is om een succesvolle overdracht naar de volgende generatie te realiseren.

Wilt u uw familiebedrijf succesvol overdragen naar de volgende generatie, neem dan contact op met onze adviseurs.

Hier leest u meer over dit onderwerp.

gerard van nieuwenhuijzen
Gerard van Nieuwenhuijzen
Directielid fiscaal
Direct contact

Van Oers Dga en Familiebedrijven
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.