Van Oers toen en nu
Hoe bent u accountant geworden?
Voor Harrie van Oers begon het al meteen op 15 jarige leeftijd. “Ik werkte toen al met cijfertjes. Alles moest uit je hoofd, want toen waren er nog geen telmachines. Hoofdrekenen vind ik erg belangrijk en ben ik goed in. Ik kan het zelfs ondersteboven!”
“Hoe belangrijk ik hoofdrekenen ook vind, automatisering is wel écht een must.”
Vond u het destijds lastig om de overstap naar computer te maken?
“De overstap naar computers is klein begonnen. Dat begon met een boekhoudmachine en daarna de overstap naar een computer. Dit was een “veredelde” boekhoudmachine en dat kostte in die tijd 100.000 gulden! Ik was een van de weinige in deze regio die daarin investeerde.”
Wie is voor u inspirerend geweest in uw startperiode met Van Oers?
“Ik heb niet zo veel inspiratiebronnen. Er zit ook een stuk in je opvoeding.”
Harrie van Oers is opgegroeid met 8 broers en zussen. “We zijn allemaal anders, maar je was volgzaam; we deden wat onze vader zei. Opvoeding is erg belangrijk bij het ontwikkelen van inspirerend leiderschap, maar het moet ook zeker in je zitten.”
“Ik praat nu graag met jonge mensen, zij zijn een belangrijke inspiratiebron voor mij. Door mijn kleinkinderen bijvoorbeeld krijg ik mee hoe de maatschappij zich ontwikkelt. Daardoor blijf ik bij en ga ik mee met de tijd.”
Waarmee heeft u Van Oers gebracht tot waar Van Oers nu is?
“Het zijn verschillende eigenschappen die me hebben gebracht tot waar ik nu ben. Ik ga door tot ik het weet -een stukje mensenkennis en een relatie opbouwen met de klant – nieuwsgierigheid en het je eigen maken – ik kan niet tegen oneerlijkheid – doorzetten en doorgaan, nooit bij de pakken neer gaan zitten – en ik onthoud dingen goed.”
“Mijn vrouw zegt ook wel: ‘je had detective kunnen worden.’ ”
“Daarnaast is het stuk leidinggeven natuurlijk erg belangrijk. Mensen naast je kiezen die op bepaalde punten beter zijn dan jij. Dat is een grote hobbel, maar als je dat niet doet dan kun je ook niet groeien. Niet zelf met iets blijven doormodderen. Als een collega het wel weet, dan kun je het beter hem/haar laten doen. Zaken uit handen geven, is ook leidinggeven.”
“Voor vertrouwen geldt hetzelfde. Voor zowel je werknemers, als klanten. Ik heb bijvoorbeeld in 25 jaar geen offerte hoeven maken; er was vertrouwen. Klanten kwamen veelal binnen via mond tot mond reclame. Dat betekende risico nemen en dat ging in grote lijnen goed.”
Was dat lastig?
In het begin was het zeker lastig om anderen daarin te vertrouwen. Uiteindelijk was ik natuurlijk wel eindverantwoordelijke. Op een gegeven moment werden we te groot en dan moet je wel. Delegeren houdt ook in dat je moet controleren en dat is soms zwaarder dan het zelf te doen.”
Hoe heeft u dat uiteindelijk gedaan?
“Dat is in het begin een stukje blindelings vertrouwen. Mensen maken fouten. Je moet er gewoonweg voor zorgen dat ze er beter van worden.”
Wat vindt u van de nieuwe afdelingen binnen Van Oers?
“Deze nieuwe disciplines zijn heel belangrijk. Vroeger hadden we alleen accountancy en fiscaliteit. De organisatie moet zich blijven ontwikkelen als je je wilt onderscheiden. Een jaarrekening kun je namelijk overal laten maken. Je moet onderscheidend blijven door persoonlijk contact. Het gaat niet om wat je aanbiedt, maar hoe je het aanbiedt.”
Inspirerend leiderschap
Inspirerende leiders zijn in staat om een beweging op gang te brengen. Ze bundelen focus, energie en actie tot een uniek recept waardoor anderen geïnspireerd raken en gemotiveerd worden om mee te bouwen.
Zelf heeft Harrie van Oers natuurlijk veel invloed gehad op inspirerend leidinggeven binnen Van Oers. “Inspirerend leiderschap is iets heel anders nu.. De huidige maatschappij verandert sneller en sneller, waarop je adequaat moet inspelen.”
Wat is volgens u inspirerend leiderschap?
“Leiderschap gaat uiteindelijk om 2 dingen: kennis en het geven van vertrouwen. Het gaat niet alleen om kennis, dat wil nog niet zeggen dat je kunt leiding geven. Werknemers verwachten van jou duidelijkheid en begrip. De mens leren kennen achter de werknemer. Interesse tonen, observeren en aanvoelen hoe het met iemand gaat. Dat is heel belangrijk, mensenkennis en inlevingsvermogen. Dan kan je goed leidinggeven. Dit is overigens niet iets wat je kunt leren (leidinggeven en leiderschap); het moet in je zitten.”
“Het is de kunst om te voelen wat mensen ambiëren.”
Moet je daarvoor ook dingen uitproberen?
“Zeker, je moet kijken of iets werkt of niet. Signalen vanuit een groep opvangen. Voor mij zijn mensen heel erg bepalend voor het behalen van het beoogde succes. Zelfinitiatief speelt daarbij een heel grote rol, want we hebben niets aan ja-knikkers. Je moet zelf zo inspirerend zijn dat je je werknemers vertrouwen geeft om met ideeën te komen. Dat is zeker ook veranderd in de loop der tijd.”
Hoe vindt u, voor zover u daar zicht op heeft, dat van Oers thans bestuurd wordt?
“Ik vind het fijn om te zien hoe het nu allemaal gaat. Iedereen heeft zijn bijdrage daaraan geleverd.”
“We hebben niet meerdere leiders, we hebben meerdere directeuren en daar zitten leiders onder.”
Heeft u daar nog enige invloed op?
“Ik ben adviseur en zit bij directievergaderingen. Als ik het er niet mee eens ben, dan zeg ik dat wel.”
Vindt u dat de titel ‘beste werkgever’ en de term ‘inspirerend leiderschap’ inherent aan elkaar zijn?
“Dat kan heel goed samen gaan. Het een volgt het ander op en daar moet je de juiste formule in zien te vinden. Inspirerend leiderschap maakt je de beste werkgever.”
Wat zou u graag mee willen geven aan deze groep om Van Oers nog verder te brengen dan dat Van Oers nu is?
“Begin bij jezelf en werk aan jezelf als persoon. Dat gaat niet alleen over werk, maar ook over collegialiteit en iets voor een ander betekenen. Echte twistpunten zie ik heel weinig. Dat is de cultuur en sfeer die er binnen Van Oers is, en dat moeten we vasthouden. Mensen zijn mensen, iedereen is anders. De kunst is om daar op een goede manier mee om te gaan.”
“Ook belangrijk, complimenteus zijn en successen vieren.”