Vanoers.nlZorgBtw bij inzet van medisch personeel

Btw bij inzet van medisch personeel 

Stethoscoop met grafiek

Bij het ter beschikking stellen van arbeid door medisch personeel komt al gauw de vraag op hoe dit voor de btw moet worden geduid. Het verrichten van medische diensten is namelijk vrijgesteld van btw, terwijl het uitlenen van personeel in beginsel met 21% btw belast is. Een wereld van verschil.

Vrijgesteld van btw

De Hoge Raad heeft zich in 2014 uitgelaten over de vraag wanneer sprake is van het verrichten van medische diensten. In geval een gediplomeerde verpleegkundige (ZZP-er) op grond van overeenkomsten van opdracht werkzaamheden als anesthesieverpleegkundige in en voor een ziekenhuis verricht, zijn deze werkzaamheden volgens de Hoge Raad vrijgesteld van btw. Ook als een maatschap van operatieassistenten en anesthesiemedewerkers werkzaamheden verricht voor een ziekenhuis, kunnen deze werkzaamheden op basis van de btw-zorgvrijstelling zijn vrijgesteld van btw, mits de werkzaamheden naar hun aard een wezenlijk, inherent en onafscheidbaar deel van aan patiënten geboden medische verzorging. In dergelijke geval is aldus geen sprake van het ter beschikking stellen van zorgpersoneel aan een zorginstelling.

Naar aanleiding van deze twee arresten heeft de Staatssecretaris van Financiën bevestigd dat vanaf de datum van de arresten (13 juni 2014) ZZP-ers en maatschappen zijn vrijgesteld van btw voor alle werkzaamheden die vallen binnen de uitoefening van werkzaamheden als individuele Wet BIG beroepsbeoefenaar of gezondheidskundige diensten, die naar hun aard een wezenlijk, inherent en onafscheidbaar deel vormen van door ziekenhuizen aan patiënten geboden vrijgestelde medische verzorging. Voorwaarde is dat geen sprake is van een uitleenovereenkomst, een dienstbetrekking van degenen die het werk verrichten bij het ziekenhuis of van enige andere juridische band tussen de maatschap en/of de maten van de maatschap van waaruit toch een verhouding van ondergeschiktheid bestaat ten aanzien van arbeids- en bezoldigingsvoorwaarden tegenover het ziekenhuis.

In dezelfde brief heeft de Staatssecretaris van Financiën benadrukt dat uitzendbureaus die medisch personeel tegen vergoeding uitlenen, niet onder een btw-vrijstelling vallen en derhalve btw verschuldigd zijn over het tijdelijk uitlenen van personeel.

Op 11 augustus 2017 heeft de Hoge Raad in een andere zaak arrest gewezen. In dat arrest stelde een BV artsen ter beschikking aan ziekenhuizen. Uit de gesloten overeenkomsten bleek volgens de Hoge Raad dat de artsen werkten onder verantwoordelijkheid en voor risico van het ziekenhuis. Uit hun arbeidsovereenkomsten bleek dat zij voorts in een verhouding van ondergeschiktheid staan van de BV. Daarom konden zij hun werkzaamheden niet zelfstandig verrichten, en was de btw-vrijstelling niet van toepassing.

Voorkom btw-heffing

Bij het ter beschikking stellen van medische arbeid is btw een belangrijk aandachtspunt. Er zijn verschillende manieren om btw-heffing te voorkomen, elk met hun eigen voorwaarden, voor- en nadelen. Zo is er onder voorwaarden een goedkeuring voor het uitlenen van personeel in de gezondheidssector, en biedt het leerstuk van kosten voor gemene rekening of een fiscale eenheid soms uitkomst. Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Johan Cornet
Johan Cornet | Directeur accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.