Vanoers.nlHR SolutionsDe regeling rondom reiskosten- en thuiswerkvergoeding in 2022

De regeling rondom reiskosten- en thuiswerkvergoeding in 2022 

thuiswerkvergoeding

Vanaf 1 januari 2022 is het mogelijk om een onbelaste thuiswerkvergoeding te geven van € 2 per thuiswerkdag (daaronder ook begrepen een gedeelte van een thuiswerkdag). Hiervoor geldt onder de werkkostenregeling een gerichte vrijstelling. Tot 1 januari 2022 komen onbelaste thuiswerkvergoedingen nog ten laste van de vrije ruimte.

De goedkeuring van het voortzetten van de reiskostenvergoeding gedurende de coronacrisis loopt ook af per 1 januari 2022. De goedkeuring hield in dat tot 1 januari 2022 bestaande vaste reiskostenvergoedingen door de werkgever nog onbelast kunnen worden vergoed. Ook al worden deze reiskosten als gevolg van het thuiswerken niet meer (volledig) gemaakt. Voorwaarde is dat het vaste vergoedingen betreft die al vóór 13 maart 2020 door de werkgever werden toegekend.

Heeft u al afspraken gemaakt met uw werknemers over hoe nu verder vanaf 1 januari 2022?

    Afspraken

    Het is toegestaan om een praktische regeling af te spreken voor de thuiswerkvergoeding. Hierbij wordt aangesloten bij de 214-dagenregeling zoals we die kennen van de reiskostenvergoeding. Als voor thuiswerken een vaste vergoeding wordt gegeven aan een werknemer die op ten minste 128 dagen per kalenderjaar thuiswerkt, mag de vergoeding worden berekend alsof de werknemer op ten hoogste 214 dagen per kalenderjaar thuiswerkt.

    Het is ook mogelijk om een gecombineerde vaste thuiswerk- en reiskostenvergoeding toe te kennen op basis van de 214-dagenregeling. Hiervoor is het van belang dat u het aantal reisdagen en thuiswerkdagen van uw werknemers in kaart heeft.

    Voorbeeld:

    Uw werknemer werkt 5 dagen per week

    • 2 dagen thuis
    • 3 dagen op kantoor  (enkele afstand woon-werk 20 km)

    Reiskostenvergoeding
    3/5 van 214 dagen= 129 dagen per jaar
    129x (40km x€0,19)/12 maanden= € 82 per maand

    Thuiswerkvergoeding
    2/5 van 214 dagen= 86 dagen per jaar
    86 x €2/12= € 14 per maand

    Er zijn ook veel werkgevers die de reiskosten en thuiswerkvergoeding op basis van nacalculatie uitbetalen. In uw salarispakket zijn er mogelijkheden om het aantal reisdagen en thuiswerkdagen te registreren. Als u hierover meer wil weten, kunt u contact opnemen met uw contactpersoon bij Van Oers Loonadvies.

    Werkgevers die een vaste reiskostenvergoedingen betalen op basis van de praktische regeling moeten er rekening mee houden dat de werknemer in 2022 weer een reispatroon heeft dat voldoet. Voor een werknemer op fulltime basis geldt dat 128 dagen per kalenderjaar naar het werk wordt gereisd om rekening te houden met een vergoeding op basis van 214-dagen.

    Anti-samenloopbepaling

    Als de werknemer op één werkdag zowel thuis werkt als naar een vaste werkplaats reist is geen samenloop mogelijk van een onbelaste reiskostenvergoeding en een onbelaste thuiswerkvergoeding.

    Dit geldt ook voor werknemers met een auto van de zaak. Indien op een dag naar een vaste plaats van werkzaamheden wordt gereisd met een door de werkgever ter beschikking gestelde auto kan voor die dag niet een onbelaste thuiswerkvergoeding worden gegeven.

    In deze situaties kan de thuiswerkvergoeding wel ten laste van de vrije ruimte worden gebracht.

    Hulp nodig?

    Bent u nog geen klant bij ons en/of heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met één van onze adviseurs. Zij zijn bereikbaar via 076-5025700 of loonadvies@vanoers.nl.

    Neem contact op

    Angela Veraart
    Angela Veraart
    Belastingadviseur
    Bekijk onze openstaande vacatures op Werken bij Van Oers.
    • icon
    Angela Veraart
    Angela Veraart
    Van Oers Loonadvies

    Wilt u zeker zijn van een correcte en betrouwbare salarisadministratie?

    Van Oers Loonadvies neemt deze verantwoordelijkheid graag van u over. Wij geven u graag advies op maat en bieden ondersteuning. Bijvoorbeeld op het gebied van loonadvies, salarisadministratie, arbeidsrecht, loonbelasting en sociale zekerheid.
    Meer informatie
    Loonadministratie zelf doen

    Schrijf u in voor de nieuwsbrief

    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Angela Veraart
    Angela Veraart | Belastingadviseur
    Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
    Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!