Vanoers.nlIT AdviesEen sterk wachtwoord met multifactorauthenticatie

Een sterk wachtwoord met multifactorauthenticatie 

Een sterk wachtwoord met multifactorauthenticatie

Vrijdag 24 november was het de Nationale check je wachtwoorden dag. Veel wachtwoorden zijn niet veilig genoeg om cybercriminelen buiten de deur te houden. Het gebruik van sterke wachtwoorden in combinatie met multifactorauthenticatie (MFA) is een belangrijke stap voor de beveiliging van uw persoonlijke en zakelijke gegevens. We lichten het toe.

Sterke wachtwoorden

Een sterk wachtwoord moet voldoen aan een aantal eisen. Controleer of uw wachtwoord voldoet aan de volgende aspecten.

Lengte

Hoe langer uw wachtwoord is, hoe moeilijker een cybercrimineel het heeft om het wachtwoord te achterhalen. Experts raden aan wachtwoorden te gebruiken die minimaal 12 tot 16 tekens lang zijn. In een eerder artikel leest u meer over het effect van de lengte van uw wachtwoord op de veiligheid ervan.

Complexiteit

Naast de lengte van het wachtwoord, heeft ook de complexiteit ervan invloed op hoe sterk het wachtwoord is. Een wachtwoord kan complexer gemaakt worden door gebruik te maken van:

  • Hoofdletters
  • Kleine letters
  • Cijfers
  • Speciale tekens

Door meer karakters toe te voegen, wordt het wachtwoord nog sterker. Maak bijvoorbeeld gebruik van een gezegde of een zin uit een liedje. Vermijd voor de hand liggende woorden, namen of opeenvolgende cijfers, aangezien deze gemakkelijk te raden zijn. In onderstaande tabel illustreren we het effect van het aantal karakters en de complexiteit op de tijd die een hacker nodig heeft om een wachtwoord te kraken.

Aantal karakters Alleen getallen Kleine letters Hoofdletters & kleine letters Getallen, hoofletters & kleine letters Getallen, hoofdletters, kleine letters en speciale tekens
4 < 1 sec. < 1 sec. < 1 sec. < 1 sec. < 1 sec.
5 < 1 sec. < 1 sec. < 1 sec. < 1 sec. < 1 sec.
6 < 1 sec. < 1 sec. < 1 sec. 1 sec. 5 sec.
7 < 1 sec. < 1 sec. 25 sec. 1 min. 6 min.
8 < 1 sec. 5 sec. 22 min. 1 uur 8 uur
9 < 1 sec. 2 min. 19 uur 3 dagen 3 weken
10 < 1 sec. 58 min. 1 maand 7 maanden 5 jaar
11 2 sec. 1 dag 5 jaar 41 jaar 400 jaar
12 25 sec. 3 weken 300 jaar 2.000 jaar 34.000 jaar

Wachtwoordmanager

Een wachtwoordmanager is makkelijk in gebruik, omdat deze wachtwoorden voor u kan genereren. Het voordeel hiervan is dat karakters op een willekeurige manier elkaar opvolgen. Vervolgens slaat de wachtwoordmanager al uw wachtwoorden veilig op. Let er wel op dat het wachtwoord van de wachtwoordmanager beschermd wordt met een sterk hoofdpaswoord.

Verschillende wachtwoorden

Elk online account zou zijn eigen uniek wachtwoord moeten hebben. Het hergebruiken van wachtwoorden vergroot het cyberrisico, omdat een gekraakt wachtwoord dan toegang kan bieden tot meerdere accounts. De mogelijke wachtwoorden ‘Facebook123!’ en ‘LinkedIn123!’ hebben voldoende karakters, maken gebruik van diverse karakters, maar deze zijn niet voldoende verschillend van elkaar, en zeker niet willekeurig en sterk genoeg.

Deel geen wachtwoorden met anderen

Gelukkig komt het steeds minder vaak voor dat mensen hun wachtwoorden op een post-it plakken op het computerscherm, maar nog steeds worden wachtwoorden in e-mails of in een document gezet en dat is net zo onveilig. Zorg er daarom voor dat wachtwoorden beschermd en veilig blijven, door deze eventueel in een beveiligde wachtwoordmanager te zetten.

Multifactorauthenticatie

Hoewel een sterk wachtwoord een belangrijke eerste stap is, biedt het op zichzelf geen volledige bescherming. Hackers kunnen technieken gebruiken zoals phishing of brute force-aanvallen om wachtwoorden te achterhalen. Daarom is het gebruik van multifactorauthenticatie (MFA) een cruciale toevoeging aan accountbeveiliging. Door het gebruik van MFA wordt het wachtwoord gecombineerd met een extra controle. Zo wordt bevestigd dat u daadwerkelijk degene bent die inlogt op het account. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een verificatiecode die naar uw telefoon wordt verstuurd. Deze manier maakt het cybercriminelen enorm moeilijk om te hacken. Er zijn echter enkele aandachtspunten wanneer u gebruikmaakt van MFA.

Apparaat afhankelijkheid

Sommige vormen van MFA zijn afhankelijk van specifieke apparaten, zoals mobiele telefoons. Als het gekoppelde apparaat verloren gaat, gestolen wordt of niet beschikbaar is, kan dit problemen veroorzaken bij het verkrijgen van toegang tot het account. Zorg voor alternatieve authenticatiemethoden voor noodgevallen.

Risico van phishingaanvallen

Phishingaanvallen blijven een bedreiging, zelfs voor accounts met MFA. Hackers kunnen proberen om inloggegevens en MFA-codes te onderscheppen door middel phishing-e-mails of nepwebsites. Gebruikers moeten alert zijn en altijd hun inloggegevens op legitieme sites invoeren.

Gebruiksvriendelijkheid vs. beveiliging

Pushmeldingen zijn een gebruikersvriendelijke manier om uw inlogpoging te autoriseren. U ontvangt een melding met de vraag of u de aanmelding wilt autoriseren. Dit is een handige en snelle manier om authenticatie te voltooien zonder dat u een code hoeft in te voeren. Over het algemeen zijn deze meldingen veilig, maar het is niet de sterkste methode. In sommige gevallen kunnen hackers dergelijke meldingen onderscheppen of manipuleren, of wordt ten onrechte een aanmelding goedgekeurd.

Een andere methode is het handmatig invoeren van codes. Met deze methode genereert een app of apparaat een eenmalige code die handmatig ingevoerd moet worden. Deze codes kunnen gegenereerd worden door apps zoals Google Authenticator of Microsoft Authenticator, zelfs zonder internetverbinding. Dit biedt een extra beveiligingslaag, omdat er geen internetverbinding nodig is voor het genereren van de code. Deze methode is minder gevoelig voor aanvallen zoals phishing dan pushmeldingen, omdat ze niet kunnen worden onderschept via netwerken of berichtenservices.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Of wilt u meer informatie over onze dienstverlening? Onze IT & Cybersecurity consultants helpen u graag. Neem vrijblijvend contact met hen op via onderstaande button of per e-mail: IT-Advies@vanoers.nl

  • icon
wesley riool
Wesley Riool
Rob Haas
Rob Haas
IT Advies

Wilt u cyberrisico’s voorkomen?

Wie onderneemt, heeft heel wat data te beveiligen. Van Oers helpt u cyberrisico’s inperken, zodat u niet alleen financieel maar ook online gezond blijft. Dat is ondernemen met voorsprong! En onze IT-specialisten gaan nog een stap verder. Wij optimaliseren en automatiseren uw bedrijfsprocessen en creëren daarmee nieuwe kansen.
Meer informatie
10 tips voor 2020: Cybersecurity

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Brechtje Brugman-Dekkers
Brechtje Brugman-Dekkers | Manager IT advies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder.